Túlélte a bizalmi szavazást az ausztrál kormányfő

Az ausztrál konzervatív Liberális Párt parlamenti képviselői 61:39 arányban leszavazták, hogy Tony Abbott miniszterelnöknek belső kihívókkal kelljen megküzdenie a posztjáért.

A szavazáson 102 képviselőnek kellett volna jelen lennie, de csak 101-en voltak, mert egy liberális politikus, Ross Vasta a gyermeke születése miatt éppen apasági szabadságon van. Egy szavazat érvénytelen lett.

A bizalmatlansági indítványt még pénteken nyújtotta be egy képviselő, Luke Simpkins Abbott elhibázott lépései miatt, amelyek következtében a miniszterelnök és a pártja népszerűsége is vészesen csökkent – írja a BBC. Ilyen elhibázott lépés a kritikusok szerint az az ötlet, hogy négy évre befagyasszák az egészségügyi támogatásokat, de az is, hogy Abbott nemrég ausztrál lovagi címet adományozott II. Erzsébet királynő férjének, Fülöp hercegnek, ami az ausztrál köztársaságpártiak haragját vonta magára, az elégedetlenséget pedig csak szította, hogy a liberálisok nemrég lesújtó vereséget szenvedtek a Queensland állami választásokon.

Az emiatti kétkedés érthető, a képviselőházban most legalábbis sok liberális párti politikus van, aki emiatt egyszerűen a tisztségét félti, főleg, hogy a következő, új-dél-walesi megméretésig március végéig kevesebb mint két hónap van hátra úgy, hogy Abbott ténykedését csak a megkérdezettek mindössze 24 százaléka értékeli pozitívan, az ellenzéki Munkáspárt pedig 57 százalékon áll, messze a Liberális Párt 43 százaléka előtt.

Ha a bizalmatlansági szavazáson megbukik, Abbott legvalószínűbb kihívója Malcolm Turnbull tájékoztatási miniszter lett volna. A 39 Abbott-ellenes voks pedig – jegyzi meg ennek kapcsán a Sydney Morning Herald –, amelyet a miniszterelnök ellen adtak le, ékesszólóan jelzi, hogy a liberálisok között nincs minden rendben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.