Túlélésükért küzdenek a pofátlanul költségelő képviselők

Három hét alatt sem fogyott el a The Daily Telegraph muníciója, miközben újabb és újabb tekintélyes kívülállók szállnak be a ringbe, hogy függetlenként legyőzzék a kapzsi honatyákat.

Rekordszámba menő harmadik hetének vége felé jár a The Daily Telegraph leleplezés-sorozata a westminsteri parlament képviselőinek költségtérítési furfangjairól. Az olvasók, de a rivális lapok és politikai megfigyelők fokozódó hitetlenkedéssel veszik tudomásul a szabályokkal való visszaélések látszólag soha véget nem érő részleteit.

A legnagyobb példányszámú szeriőz lap legfrissebb kiszivárogtatása a kabinet kilenc, a tágabb kormány további harmincegy tagjára vonatkozik, akik sokmillió választópolgárral ellentétben személyi jövedelemadójukból visszaigényelték a személyi adótanácsadójuknak kifizetett tiszteletdíjat. Ráadásul legalább heten egy volt minisztertársuk, Meg Munn férjét fogadták fel, aki információk szerint nem rendelkezik hiteles könyvvizsgálói bizonyítvánnyal.

Őfelsége adóhivatala sietett a lap tudomására hozni, hogy az eljárás sérti az adózási törvény rendelkezéseit.

Szerdán megkezdte munkáját a Munkáspárt Országos Végrehajtó Bizottsága, hogy meghallgassa a különösen kirívó kihágásokat elkövetett prominens Labour képviselőket és döntsön jövőjük felől.

A Konzervatív Párt is felállította saját belső vizsgálóbizottságát. David Cameron, az ellenzék vezére a tory frakció minden érintett tagjától elvárja, hogy visszafizesse az adótanácsadás formájában élvezett kedvezményeket. A legostromoltabb, mert a legfelháborítóbb költségtérítéseket igénybe vevő honatyákra a nyilvános pengellérre állításon és visszautalási kötelezettségen kívül további megpróbáltatások is várnak.

Újabb és újabb közismert független személyiségek jelentették már be, hogy kihívást intéznek ellenük, választókerületi jelöltként törnek a helyükre. A Telegraph befolyásos kolumnistája, Simon Heffer szerdán jelentette be, hogy kész harcba szállni annak a Sir Alan Haselhurst konzervatív házelnök-helyettesnek a mandátumáért, aki a vidéki kúriáján elvégzett kerti munkákért 12 ezer fontot számolt el, miközben a Who's Who-ban a kertészkedést jelöli meg legfőbb hobbijaként.

A makulátlan hírnévvel rendelkező új keresztes lovagok közé tartozik Robert Harris, a Magyarországon is jól ismert író (Enigma, Pompeji, stb.) és Esther Rantzen, a BBC sztár-újságírója, különböző érdekképviseleti kampányok élharcosa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.