Túl sok az öngyilkos, felfüggesztik a kilakoltatásokat

A társadalmi felháborodás és az öngyilkosságok következtében ma délben felfüggesztették a kényszer-kilakoltatásokat a spanyol bankok.

A múlt héten óriási megdöbbenést váltott ki az 53 éves Amaya Egana öngyilkossága: az asszony egyszerűen felállt egy székre, és kiugrott a negyedik emeleti ablakból, amikor megpillantotta a végrehajtókat. 214 ezer euróval tartozott a banknak. (ebből csaknem 50 ezer euró volt a kamat). Kérvénye - a posta lassúsága miatt - csak ma érte el a kilakoltatások ellen küzdő szervezet központját. Az asszony egyébként évtizedek óta a baszk busztársaságnál dolgozott, férje korábban a szocialista párt színeiben önkormányzati képviselő volt. Vagyis volt munkájuk, mégsem tudták törleszteni a jelzáloghitelt, a bank pedig közölte: kilakoltatja őket, és ráteszi a kezét a lakásra. Az asszony nem bírta tovább.

Kilakoltatás ellenes tüntetők Barcelonában
Anti-eviction activists protest at the entrance of Partido Popular (PP) Barcelona's office, November 12, 2012. Spain's two main political parties were to meet on Monday to draft new foreclosure laws to give unemployed people more time to renegotiate home loans after a woman jumped from her four-storey flat on Friday just as she was to be evicted. The sign reads, "PAH (Mortgage Victims' Platform)". REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS REAL ESTATE)

Ez volt két hét alatt a harmadik eset (igaz, egy férfi túlélte az öngyilkossági kísérletet), és immár elérte a kormány "ingerküszöbét" is. A bankok egymás után jelentették be, hogy a maguk részéről leállnak a kilakoltatásokkal. Ma a spanyol bankszövetség is közölte, hogy kétéves moratóriumot kapnak a "legnehezebb helyzetben" levők. Ám hogy ezt pontosan hogyan ítélik meg, arról egyelőre keveset tudni.

Azok valószínűleg haladékot kaphatnak, akiknél a családban már senkinek sincs munkaviszonya. Ez a statisztikák szerint már több mint egymillió családot érint. 2008 óta 350 000 esetben indítottak kilakoltatási eljárást Spanyolországban, de csak 172 ezer esetben valósították ezt meg (a listán nemcsak lakások, hanem nyaralók, üzlethelyiségek vagy épp garázsok is szerepelnek), a többi egyelőre bírósági stádiumban van.

Márciusban a kormány már rávette a bankokat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és azoknál a családoknál, ahol mindenki munkanélküli, és a jövedelem (gyakorlatilag a segély) több mint 60 százalékát felemésztik a hiteltörlesztések, valamint nincs más ingatlanjuk vagy tulajdonuk, ott függesszék fel a kilakoltatást. Ám ez nem vonatkozott azokra a családokra, ahol a kezesek a nagyszülők vagy más távolabbi rokonok voltak: rajtuk kíméletlenül behajtják a hiteltörlesztést a bankok. Ezzel azt is elérték, hogy egy hitel miatt több család került az utcára.

A most bejelentett moratóriumot azonnal felkapták az internetes kommentelők is, ám a döntés megítélése nem egyértelmű: vannak, akik úgy vélekednek, hogy az emberek felelőtlenül vették fel a hiteleket, és az öröklakás biztosítása nem az állam feladata. Ám a legtöbb kritika a bankokat éri: gyakran fel sem mérték, hogy a hiteleket kiknek adják, és mekkora eséllyel tudnak majd törleszteni. A válság előtt a politika és a bankvilág is elhitette az emberekkel, hogy mindenki meg tudja engedni magának a saját lakást, ott és olyat, amilyet szeretne. Most a bankoknak is főhet a fejük, mert a visszaszerzett lakások és üzlethelyiségek nagy részével nem tudnak mit kezdeni. Spanyolországban 650 milliárd euróra becsülik a kint levő jelzáloghitelek értékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.