Túl sok botrányról beszélt a pápa

Elítélte a korrupciót az afrikai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa szombaton, egyúttal felszólította a földrész vezetőit, hogy ne fosszák meg népeiket a reménytől.

A katolikus egyházfő Benin gazdasági központjában, Cotonou-ban az elnöki palotában mondott beszédében úgy vélte, „túl sok a botrány és az igazságtalanság, a korrupció és a mohóság, a megvetés és a hazugság, és túl sok erőszakos cselekmény (történik), amely nyomorba taszít és halálba visz”. Hozzátette, hogy e bajok nem csak Afrikát, hanem a világ többi részét is sújtják.

Benedek és a hívők. Hit, remény, szeretet a vudu országában
Worshippers take pictures of Pope Benedict XVI as he leaves the Basilica of the Immaculate Conception in the city of Ouidah in Benin November 19, 2011. Pope Benedict said on Saturday the developed world could not continue to look down on Africa "with the judgmental tone of a moralizer" and impose rules, but must come up with real partnership solutions to solve the continent's many problems. REUTERS/Finbarr O'Reilly (BENIN - Tags: RELIGION)

A pápa felszólította az afrikai és más országok politikai és gazdasági tisztségviselőit, ne fosszák meg népeiket a reménytől, hanem etikusan fogják fel kötelezettségeiket.

XVI. Benedek beszédében emlékeztetett az arab tavaszra - több országban kitört demokráciakövetelő mozgalmakra -, valamint arra, hogy új állam jött létre Afrikában: Dél-Szudán kivált Szudánból. „Az elmúlt hónapokban számos nép kifejezésre juttatta a szabadság iránti vágyát, az anyagi biztonság iránti igényét, és abbéli akaratát, hogy harmonikusan éljen az etnikai csoportok és vallások különbözőségében. Még egy új állam is született az Önök földrészén" - mondta.

A katolikus egyházfő a nap folyamán Ouidah városába látogatott, amely a benini katolikus és vudu vallású híveknek is fontos központja. A pápa itt aláírta 2009-ben rendezett afrikai püspöki szinódus utáni apostoli buzdítást. A latinul Africae munus (Afrika feladata) című dokumentumot az egyházfő vasárnap Cotonouban adja át a kontinens 35 nemzeti püspöki konferenciája elnökeinek, illetve a kontinens regionális konferenciái hét képviselőjének.

A világon Afrikában nő a leggyorsabban a katolikus hívek száma, de a katolikus egyháznak "vetélytársai" akadtak új protestáns egyházak képében, amelyek sok százezer hívőt vonzanak. A katolikus egyház tekintélyét botrányok is megtépázták, amelyek miatt az egyházfő 2010-ben két afrikai püspököt, idén pedig egy apátot elmozdított a hivatalából.

XVI. Benedek hat és fél éve tartó pápasága során másodszor jár - háromnapos látogatáson - Afrikában, 2009-ben Kamerunt és Angolát kereste fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.