Túl borús számok miatt kaphat börtönt a statisztikus

Börtön fenyegeti Andreas Georgiout, a görög statisztikai hivatal vezetőjét. De nem azért, mert szépített volna a számokon, hanem éppen ellenkezőleg: mert túl borús színben tüntette fel azokat.

Georgiou ellen a hivatal egy korábbi vezetőségi tagja tett feljelentést, amiért szerinte a 2009-es görög deficitet túl nagyra fújta fel. Ha bűnösnek találják, akár tíz évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik. A Spiegel szerint nemcsak a több mint húsz évig a Nemzetközi Valutaalap alkalmazásában álló statisztikus szakmai karrierje forog kockán, hanem akár a Görögországnak nyújtott nemzetközi segítség is. A mentőcsomagot ugyanis részben a 2009-es deficitadatok alapján állították össze, ha kiderül, hogy ezek valótlanok, mindent újra kell gondolni. És valóban micsoda különbség: az eredetileg a GDP 6 százalékára tervezett hiány egy év alatt 15,4 százalékig kúszott fel.

A görög politikusok egy része azzal vádolja most Georgiout, hogy azért "hamisította meg" az adatokat, hogy azzal a korábbi konzervatív kormány felelősségét domborítsa ki. Mások szerint egyszerűen túlbuzgó volt a statisztika hivatal vezetője, aki a világnak is be akarta bizonyítani, most aztán vége a korábbi "felfelé korrigálásnak". De ennél durvább verziók is vannak, ezek szerint Georgiou egy nemzetközi összeesküvés része volt, amelynek célja - az IMF és a német Walter Radermacher által vezetett európai statisztikai hivatal (Eurostat) segítségével - az volt, hogy térdre kényszerítse az országot, hogy az brutális takarékossági programot legyen kénytelen bevezetni.

A főstatisztikus most azzal vág vissza, hogy a deficit már az ő elnöksége előtt "elszállt". Ő csupán a nemzetközi előírásokat követte, amikor ide sorolta az állami vállalatok - vasút, közlekedés, katonai szektor - veszteségeit is. És csupán két és fél évet kellett a hivatal élén eltöltenie, hogy az Eurostat ismét elfogadja megbízhatónak a görög számokat. A görög pénzügyminiszter is kiállt Georgiou mellett, aki azt állítja: egyetlen módon lehet szolgálni a közügyeket, ha az ember megmondja az igazságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.