Túl sok a titok az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokon

Németország nagyobb átláthatóságot akar az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokon, mert mindkét oldalon panaszkodtak arra, hogy a tárgyalások részleteit túlságosan titkosan kezelik.
"Ennek a fontos megállapodásnak a megkötéséhez kulcsfontosságú az állampolgárok bizalma" - jelentette ki Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) nevű szerződésről szóló tárgyalások csütörtöki washingtoni fordulója után, amelyen amerikai hivatali kollégájával, Tom Vilsackkal és Michael Froman kereskedelmi képviselővel találkozott.

A tervezett TTIP-ben "nagy gazdasági, szabályozási és geostratégiai lehetőségek rejlenek, de csak abban az esetben, ha az állampolgárok megértik, hogy mi ez" - tette hozzá.

A 2013 júliusában elkezdődött tárgyalások célja a világ legnagyobb szabadkereskedelmi és beruházási blokkjának létrehozása. Több európai és amerikai politikus azonban - illetve nem csak politikusok - ez idő alatt hangot adtak aggodalmuknak, hogy túlságosan erős lesz a szabályok lebontása, főleg a mezőgazdaságban, és ezzel együtt meggyengül a fogyasztók védelme.

A megállapodás ellen kampányoló, 24 európai ország 320 szervezetét tömörítő "Stop TTIP" nevű koalíció kedden átadott egy, a tárgyalásokat ellenző petíciót az EU-nak, több mint 1,1 millió ember aláírásával - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.