Tudták, hogy be van kattanva a washingtoni támadó

A tizenkét halálos áldozatot követelő hétfői ámokfutás előtt Aaron Alexis hangokat hallott, pszichiátriai kezelés alatt is állt.

Nem is szerződtettem volna, ha a haditengerészet szól és tudom, hogy már került összeütközésbe a törvénnyel – mondta Thomas Hoshko, a The Experts nevű haditengerészeti alvállalkozó vezérigazgatója Aaron Alexisről, arról a 34 éves férfiről, aki tegnap 12 embert ölt meg az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán, a Navy Yardon. Hoshko azt állítja, hogy a haditengerészetnek szólnia kellett volna, hogy Alexisszel nincs minden rendben: 2004-ben és 2010-ben is letartóztatták fegyverrel elkövetett visszaélések miatt, a vallomásaiból pedig világosan kiderül, hogy mentális problémákkal – dühkitörésekkel és paranoiával – küzdött. A férfi ezeknek az ismert ügyeknek az ellenére többször simán vette a biztonsági átvilágítás próbáját, noha Hoshko szerint elég lett volna, ha valaki a védelmi minisztériumban a Google-t használja, hogy rájöjjön, valami nincs rendben.

Alexis 2007 és 2011 között a haditengerészetnél szolgált tartalékos repülőgép-műszerészként. Fegyelmi vétségek miatt bocsátották el, ami után a The Experts alkalmazta informatikusi pozícióban. Hétfőn a katonai szerződéseseknek járó igazolvánnyal jutott be a haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságára, ahol az egyik épületbe bemenve lövöldözni kezdett. Tizenkét embert ölt meg, mire a rendőröknek egy tűzpárbajban sikerült végezniük vele.

Az keddre derült ki egyértelműen, amit a 2004-es és a 2010-es incidensből sejteni lehetett, vagyis hogy Alexis labilis idegzetű volt. Ahogy az AP megtudta, a férfi masszív mentális problémák miatt pszichiátriai kezelés alatt állt: állítása szerint „hangokat hallott”, néha pedig az ájulásig indulat borította el az agyát. 2004-ben Seattle-ben egy kocsira lőtt rá csak azért, mert akik benne ültek, állítása szerint „tiszteletlenül” viselkedtek vele. Hat évvel később a felette lakó szomszéd lakásába lőtt át, a zaj miatt. Az amerikai sajtó szerint amíg a haditengerészetnél szolgált, Alexis folyamatos diszkriminációra panaszkodott, gyakorta igazolás nélkül maradva távol a munkahelyétől. Ezek miatt a vétségek miatt nyolcszor állt a haditengerészet fegyelmi bizottsága elé. Volt egy pénzügyi vitája a legutolsó munkaadójával, a The Expertsszel is.

Azok szerint, akik ismerték, Alexisnek volt egy másik, „kedves” oldala is, azé a pincéré, aki az egyik barátja thai éttermében kapott munkát a haditengerészeti szolgálat helyszínén, Fort Worth-ben. A férfi Alexis rajongott a thai kultúráért és ételekért, és a buddhizmusért is. Megtanult thaiul, és bár fizetést nem kapott, volt egy ingyen használt szobája, munkaidőn kívül pedig sokszor lehetett látni thai nyelvkönyvvel az egyik asztalnál. Egyébként gyakran „túl közvetlen” volt az étterembe betérő vendégekkel, megpróbálta őket felszedni. Éjjelenként számítógépes játékokkal játszott, egyszer pedig megtörtént, hogy fegyvere elsült és átlyukasztotta a falat. „Mindig volt nála fegyver, mondtam is neki az eset után, egyszer megölsz” – mondta el a Washington Postnak a barát és étteremtulajdonos Nupiszit Suthamtewakul. Az alkoholt nem vetette meg, ám egykori munkaadója szerint ez sosem okozott prob­lémát.

Bár hétfőn órákon át kerestek két állítólagos tettestársat, kiderült, hogy Alexis egyedül indult az ámokfutásra, magányos farkas volt. Indítékról egyelőre csak találgatni lehet: a férfinak sem a kocsijában, sem a lakásában nem találtak arra utaló jeleket, hogy kapcsolatban állt volna terrorista szervezetekkel, vagy politikai kiáltványokat olvasott volna.

Az ámokfutás miatt kedd ma a gyász napja az Egyesült Államokban. Azután, hogy a családtagokat értesítették, a hatóságok nyilvánosságra hozták a halálos áldozatok nevét, Chuck Hagel védelmi miniszter, Vincent Gray washingtoni polgármester és Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke koszorút helyezett el a Navy Yardon a Haditengerészeti Emlékműnél. Volt, akit kevésbé érdekelt a kegyelet: valaki tűzijátékot hajított át a Fehér Ház kerítésén.

Valószínű, hogy a hétfői lövöldözés után az Egyesült Államokban újra fellángol a vita a fegyverkorlátozásról, amely a decemberi newtowni mészárlás óta a Barack Obama vezette demokrata adminisztráció szívügye, és csak a kongresszus az akadálya, hogy törvényt hozzon róla. A Washington Postnak nyilatkozó szakértők ennek kapcsán azonban figyelmeztetnek: a „magányos farkas” típusú támadók ellen egysze­rűen nincs megoldás.

Újságírók a Navy Yard előtt. Egyszerűen rájöhettek volna, hogy Alexisszel nincs minden rendben
Washington, UNITED STATESNews crews work just outside the gates of the Navy Yard installation the day after a shooting rampage, in Washington, September 17, 2013. Washington authorities questioned on Tuesday how a U.S. military veteran with a history of violence and mental problems could have gotten clearance to enter the Navy base where he killed 12 people before police shot him dead. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: MILITARY CRIME LAW MEDIA CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.