Tudnak élni – Szerbiában három napig tart az állami ünnep!

A keddet is kiadták munkaszüneti napnak, nehogy kár érje a polgárokat, amiért idén vasárnapra esik a szerb államiság napja.

Február 15-én van a szerb államiság napja, amely nemzeti ünnep déli szomszédunknál. 1835-ben ezen a napon adták ki Kragujevácon a Szerb Fejedelemség első alkotmányát – írja a Vajdaság Ma portál. Az első alkotmányt azért éppen február 15-én adták ki, mert 1804-ben ezen a napon kezdődött az első szerb felkelés az orasaci gyűlésen. A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság létrejötte után az egész későbbi Jugoszláviában megünnepelték ezt a napot. Tito viszont nem szerette ezeket az eseményeket, így csak Jugoszlávia felbomlása után, 2002-től kezdték újra megünnepelni őket.

Február 16-án azért lesz munkaszüneti nap Szerbiában, mert azon a napon ünneplik a pravoszláv naptár szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napját – ami nálunk két héttel korábban van, és a tévékben olyankor lesik, hogy meglátja-e a medve az árnyékát.

Szerbiában még maradt valamennyi a titói jóléti államból. Hagyomány például, hogy ha valamely állami ünnep vasárnapra esik, akkor egy hétköznapot kiadnak helyette munkaszüneti napnak. Így most is több napos lesz az állami ünnep, amely már szombat délután elkezdődik: tíz díszsortüzet lőnek a belgrádi Kalemegdánból. Kedden az állami ünnepre elpazarolt vasárnap helyett lesz munkaszünet.

Szerbiában a munka ünnepe is két napig tart. Május 1-jén és 2-án is ünneplik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.