Tudják, ki gyilkolt Moszkvában

Előrelépés lehet a két éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja ügyében: az ügyészség állítólag mégis ismeri a megrendelőt. ha tudják is, egyelőre titokban tartják.

Lehet, hogy az orosz hatóságok tudják, ki ölette meg két éve Anna Politkovszkaját, a moszkvai Novaja Gazeta újságírónőjét. A nyomozati hatóság vezetője az októberben lezárt nyomozás után azt mondta: megközelítőleg sem tudják, ki volt a megrendelő, és a gyilkost is tovább keresik. Az egyik vádlott ügyvédje, Murat Muszajev viszont kedden azt nyilatkozta, az ügyészség mégis ismeri a megrendelő kilétét, de nevét egyelőre homályban tartja.

A négy jelenlegi vádlott között sem a moszkvai lépcsőházban elkövetett fegyveres gyilkosság végrehajtója, sem a megrendelő nincsen, csupán azok, akik az előkészítésben, az újságírónő lakhelyének és napirendjének feltérképezésében vettek részt.

Muszajev elmondta: állítólag egy oroszországi politikusról politikusról van szó, aki megelégelte Politkovszkaja Csecsenföldről szóló cikkeit. (Az újságírónő cikkek százait publikálta az orosz és a velük szövetséges helyi erők bűncselekményeiről a polgári lakossággal szemben.) A Kreml ellenzéke az orosz vezetést, de legalábbis az FSZB-t sejti a gyilkosság mögött. Nem zárják ki, hogy azt Ramzan Kadirov, Csecsenföld jelenlegi elnöke rendelte meg, aki az őt vádoló cikkek miatt veszélyben érezhette államfői ambícióit.

Az, hogy a megrendelő állítólag "oroszországi politikus" volna, váratlan fordulatot jelent: a nem teljesen egyértelmű hivatalos álláspont szerint ugyanis eddig a Kreml kritikusává vált, Londonban élő oligarcha, Borisz Berezovszkij lett volna a megrendelő, aki az orosz vezetést próbálta volna így hiteltelenné tenni. Egyértelmű vádat azonban nem fogalmaztak meg vele szemben.

Politkovszkaja ügyében a bíróság visszavonta a sajtó kizárására vonatkozó döntését is. Ezt korábban sem fogadták el sem a vádlottak, sem Politkovszkaja ügyvédei, sem az esküdtszék. A bíró épp az esküdtszékre hivatkozva zárta ki a nyilvánosságot a perből a múlt héten. A grémium egyik tagja viszont az Echo Moszkvi rádiónak elmondta: a kizárást ők nem kezdeményezték, csak a bíró utasítására írtak alá egy erről szóló papírt.

Most mind a nyilatkozó Jevgenyij Koleszovot, mind a bírót eltávolították az ügytől. Koleszov (hivatalosan saját kérésére) keddtől nem az esküdtszék tagja, Jevgenyij Zubov bírótól pedig elfogultságra hivatkozva vették el az ügyet - de az sem tiszta, őt ki akarta leváltani.

Kedden már az újságírók is megjelenhettek a moszkvai katonai bíróságon, kamerák és fényképezőgépek nélkül. Az ügyet katonai bíróság tárgyalja, mivel az egyik vádlott, Szergej Hadzsikurbanov (a szervezett bűnözés elleni igazgatóság munkatársa) párhuzamosan egy zsarolási ügyben is érintett, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy aktív tisztjével, Pavel Rjaguzovval együtt. A 38 éves Rjaguzov a gyanúsítottak között volt Politkovszkaja ügyében, bár hivatalosan nem vádolták meg.

(MOSZKVA)

Egy nő koszorút és egy fotót helyez el a néhai Anna Politkovszkaja háza előtt.
Egy nő koszorút és egy fotót helyez el a néhai Anna Politkovszkaja háza előtt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.