Tucatnyi rendőrt rántottak magukkal a halálba

Az iraki Kirkukban valószínűleg szunnita szélsőségesek hajtottak végre nagyszabású támadást a rendőrség székháza ellen.

Friss infornációk szerint 16 ember meghalt, amikor egy öngyilkos merénylő és utána több, gépfegyverekkel, gránátokkal és robbannómellényekkel felfegyverzett szélsőséges rohanta le a rendőrség székházát vasárnap az iraki Kirkukban. A támadást a reggeli csúcsidőszakban hajtották végre: először az öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, majd a rendőregyenruhába bújt fegyveresek indítottak rohamot a székház bevételére, Ez végül nem sikerült nekik, de így is több tucatyi emberrel sikerült végezniük. A detonációk jelentős károkat okoztak a rendőrség főhadiszálláában és a környező épületekben is – mondta el Natah Mohammed Szabr dandártábornok az AFP hírügynökségnek. Korábbi hírek még 33 halottról és 70 sebesültről szóltak.

A kurdok, arabok és türkménk által lakott Kirkuk évek óta hatalmas feszültségforrás a bagdadi központi kormány és az autonóm kurd Kurdisztán tartomány vezetése között: a környéken rengeteg az olaj, a belőle származó bevételekből pedig mind a két fél minél többet szeretne kihasítani magának. A város területi hovatartozásáról népszavazást kellene tartani, de ezt évek óta nem írják ki az egyre inkább polgárháborúval fenyegető helyzet miatt. Bagdadot ingerli, hogy a jelentős olajkincsen üldögélő kurd kormányzat elkezdett külön szerződéseket kötni a nagy energiacégekkel, amilyen az Exxon, a francia Total, az orosz Gazprom vagy a Chervron, és e szerződések egy része vitatott területek kiaknázási jogáról szól. Emiatt a központi síita kormányzat nemrég csapatösszevonást rendelt el az autonóm tartomány határa mentén. (A kurdok mély felháborodással vették tudomásul, hogy az egységeket az a Abdul-Amir al-Zaidi vezeti, aki a közkeletű gyanú szerint benne volt több százezer kurd kiirtásában a Szaddám Huszein-féle 1988-as Anfal-hadjárat alatt.)

Bár a vasárnapi merényletet egyelőre senki nem vállalta magára, a hatóságok mostanában  többnyire az al-Kaidával szimpatizáló szunnita lázadókat teszik felelőssé a hasonló akciókért. Két hete a Kurd Demokrata Párt kirkuki székháza volt egy öngyilkos merénylet célpontja. Akkor huszonöten haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.