Tucatnyi kínai bányász esett csapdába

Kőomlás miatt legalább egy tucat bányász esett csapdába Kínában egy szénbányában, az ország keleti részében. A balesetben négyen meghaltak, ötvenen pedig eltűntek, még folyik a kutatás.

A csütörtökön késő este, a kelet-kínai Hennan provincia egyik városában történt balesetben hivatalos jelentések szerint négyen haltak meg. Az állami média szerint a kőomlást egy, a magas nyomás miatti váratlan robbanás okozta, melyet nem sokkal előzött meg egy a régióban történt földrengés. Azt, hogy volt-e összefüggés a két esemény között, egyelőre nem lehet tudni.

A mentőcsapatok épp egy bányászt hoznak fel a csütörtök esti robbanás túlélői közül.
Rescuers carry a survivor out of the Qianqiu coal mine after a rock burst incident in Sanmenxia, Henan province November 4, 2011. Rescuers are lifting seven injured miners to the surface from a coal mine in central China's Henan province after a rock burst on Thursday killed four and trapped another 50, local rescue headquarters said on Friday, Xinhua News Agency reported. REUTERS/Carlf Zhang (CHINA - Tags: DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)

Az állami tulajdonban lévő bányatársaság szóvivője szerint jelenleg is kutatnak a túlélők után. Nyilvántartásuk szerint 75 bányász dolgozott lent a tárnában a robbanás idején, közülük 14-en tudtak azonnal kiszabadulni, hét bányászt a mentőcsapatoknak sikerült kimentenie, négyen pedig meghaltak, így összesen még ötven embert keresnek.

A kínai bányászok a világ egyik legveszélyesebb mesterségét űzik: minden évben több százan vesztik életüket hasonló balesetekben, a megfelelő biztonsági intézkedések hiánya miatt. Szintén ezen a héten 29-en haltak meg gázrobbanásban egy másik bányában. A kínai állami hivatalnokok szerint viszont igenis van fejlődés a bányák ügyében:
sikerült ugyanis több illegális bányát is bezáratni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.