Tucatjával engedhetik el a politikai foglyokat Kubában

A kubai ellenzék szerint további 50-60 politikai foglyot bocsáthatnak szabadon az országban a már korábban bejelentetett 52 mellettl a havannai parlament elnökének bejelentéséből ítélve.

Elizardo Sánchez, a Kubai Emberi Jogi Bizottság nevű illegális, de a kommunista hatalom által megtűrt szervezet elnöke szerdán elmondta, hogy ezt az 50-60 embert nem gyanúsítják a hatóságok erőszakos cselekmények elkövetésével. Ricardo Alarcón parlamenti elnök ugyanis kedden közölte, a kormány mindenkit szabadon akar engedni, aki nem követett el emberölést.

Tucatjával engedhetik el a politikai foglyokat Kubában
Released Cuban prisoner Ariel Sigler Amaya is pushed on a wheelchair by his wife Noelia Pedraza inside the United States Interests Section (USINT) compound for immigration procedures to travel to the U.S. in Havana July 21, 2010. Sigler is one of the 52 prisoners locked up since they were arrested in a 2003 government crackdown, but are being released under an agreement between the Cuban government and the Catholic Church. REUTERS/Desmond Boylan (CUBA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY)

Sánchez korábban elmondta, hogy azon az 52 foglyon kívül, akinek a szabadon engedését már bejelentették, 115 máskéntgondolkodót tartanak fogva a szigetország börtöneiben. Az 52 elengedett fogoly közül 12-en már a múlt héten Spanyolországba érkeztek. A havannai spanyol nagykövetség szerint szerdán újabb három fogoly és családtagjaik hagyták el a szigetországot Madrid felé, valamint gépindulásra vár még öt másik volt politikai fogoly is, aki úgy döntött, hogy elfogadja az európai országnak a befogadásra vonatkozó felajánlását.

Az 52 elengedett fogoly közül többen nem hajlandók elhagyni hazájukat, a maradék pedig az Egyesült Államokba szeretne emigrálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.