Trumppal toboroz dzihadistákat az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legjobb toborzójának nevezte a demokrata elnökjelölt-aspiránsok szombati tévévitájában Hillary Clinton jelenlegi legnépszerűbb republikánus ellenfelét, Donadd Trumpot. Az amerikai demokrata politikusok idei utolsó televíziós összecsapását az ABC munkatársai moderálták.
Hillary Clinton volt külügyminiszter azt mondta, hogy az Iszlám Állam olyan videókat tett közzé, amelyeken Trump iszlámellenes kijelentései láthatók-hallhatók, és a terrorszervezet ezek segítségével toboroz újabb dzsihadistákat. Clinton szerint Trump muszlimellenes kijelentései csak felszítják a dzsihadista radikalizálódás tüzét. Többször támadta a milliárdos üzletember Donald Trumpot a vita másik két szereplője, Martin O'Malley volt marylandi kormányzó és Bernie Sanders vermonti szenátor is, de az összecsapás fő témája a terrorizmus volt.

Bernie Sanders szerint az amerikai külpolitikának az Iszlám Állam elleni küzdelemre, a terrorszervezet megsemmisítésére kell összpontosítania, és nem Aszad szíriai elnök elmozdítására.

„Nem Aszad támad bennünket" - fogalmazott a vermonti szenátor, aki bírálta Katart is, mert ahelyett, hogy 200 milliárd dollárt költene a futball-világbajnokságra, jobban tenné, ha inkább „a kapuinál toporgó" Iszlám Államra figyelne.

A vita elején Sanders bocsánatot kért Clintontól, mert kampánycsapatának néhány tagja illetéktelenül hozzáfért vetélytársa bizalmas választói adatbázisához. A két demokrata politikus nem támadta egymást a vitában, de egyetértésüket sem mutatták ki.

A háromórás tévévita után a The Washington Post című napilap felmérést készíttetett, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 54 százaléka szerint Hillary Clinton uralta a vitát, így őt tartják a legesélyesebbnek arra, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen.

A demokrata párti politikusok tévévitája közben a republikánusok is kampányrendezvényeken vettek részt, amelyeken egymást támadták. Jeb Bush volt floridai kormányzó New Hampshire-ben tökfilkónak nevezte Donald Trumpot, aki Iowában azzal vágott vissza, hogy vetélytársa „kőbuta".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.