Trump szerint Castro megszégyenítette az amatőr Obamát

Mint a szélsőségesen megosztott amerikai politikában szinte mindenről, Obama kubai útjáról is pártpolitikai alapon oszlik meg a lakosság véleménye. A The New York Times és a CBS News felmérése szerint az amerikaiak 62 százaléka támogatja a nyitást, ám csak 40 százaléka gondolja úgy, hogy ez demokratikus fejlődést eredményez majd Kubában. Barack Obama Kuba-politikáját a lakosság 52 százaléka ítéli jónak.

Ám ha pártokra lebontva nézzük, más a kép: a demokraták és a függetlenek az elnök mellett állnak, a republikánusok viszont inkább ellenzik a nyitást. A demokraták és függetlenek 78 százaléka egyetért Obama politikájával, míg a republikánusok között ez csupán 23 százalék.

Ám az megkérdőjelezhetetlen, hogy az amerikaiak ma már másképp néznek Kubára. Húsz évvel ezelőtt a felmérések azt mutatták, az amerikaiak 10 százalékának van pozitív képe a szigetországról. Tíz éve már 21 százalék volt az arány; ma már a lakosság fele optimistán néz Kubára.

A republikánus elnökjelöltek nem voltak jó véleménnyel az elnök lépéséről. „Az, hogy Obama úgy döntött, jelenlétével legitimálja a korrupt és elnyomó Castro-rezsimet, szomorú és árt a jövőnknek" írta tegnapi véleménycikkében Ted Cruz, a republikánus párt egyik elnökjelölt-aspiránsa. Cruz, akinek édesapja a Batista-rezsim elől menekült Kubából az Egyesült Államokba, úgy véli, Obama látogatása azt üzeni a kubai politikai foglyoknak, hogy „a világ elfelejtette" őket. „Nekik nem lesz mojito az amerikai követségen" – írta a texasi szenátor.

A párt jelenleg legnépszerűbb elnökjelöltje, az ingatlanmilliárdos Donald Trump azon háborodott fel a Twitter közösségi oldalon, hogy nem Raúl Castro fogadta az Obama-családot, amikor kiszálltak az elnöki különgépből a havannai reptéren. Obamával ellentétben Ferenc pápát már a kifutópályán üdvözölte a kubai elnök, és Trump szerint ez azt jelenti, hogy Castro nem tiszteli Obamát. Az elnöknek pedig, Trump szerint, azonnal vissza kellett volna fordulnia, mert ez így „amatőr."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.