Trump 30 nap után tudná, hogyan kell legyőzni az Iszlám Államot

A republikánusok elnökjelölt az amerikai védelmi kiadások jelentős, több tízmilliárd dolláros növelését ígérte Philadelphiában elmondott szerdai beszédében.

Donald Trump Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában vázolta fel nemzetvédelmi kérdésekben kialakított elképzeléseit.

„Új külpolitikát javasolok, amely Amerika alapvető nemzeti érdekeit, a regionális stabilitás előmozdítását és a világban uralkodó feszültség enyhítését célozza" - fogalmazott Trump, és a szerinte kudarcos amerikai külpolitika újragondolását ígérte. Ezzel összefüggésben idézte a közel-keleti helyzetet, a Líbiában történteket vagy a Szíriában zajló háborút. Mindezért az elmúlt nyolc év demokrata kormányzatát tette felelőssé.

A védelmi politikát illetően ezúttal a korábbiaknál több konkrétummal és részlettel szolgált.

„Újra kell építenünk kimerült haderőnket" - fogalmazott, és közölte: a védelmi kiadások növelésével 540 ezerre szélesítené az aktív katonai szolgálatot teljesítők táborát, bővítené a hadihajók, a tengeralattjárók és a harci repülőgépek számát, modernizálná a rakétavédelmi rendszert. Mindehhez költségvetési reformot ígért.

Ronald Reagant idézve szögezte le: békét az erő révén. „Megkérdőjelezhetetlenül erős haderőnkkel elrettentjük, elkerüljük és megelőzzük a konfliktusokat" - hangoztatta az elnökjelölt, s ezúttal is hangsúlyozta, hogy riválisa, Hillary Clinton szerinte alkalmatlan arra, hogy megvédje az Egyesült Államokat. „Nagyon instabil" - mondta a demokraták elnökjelöltjéről, s ismét előhozakodott Clinton e-mail-botrányával, amelyet a korábbi külügyminiszter „hanyagságának" bizonyítékaként említett.

Trump kifejtette, hogy az Egyesült Államokat eddig nem látott veszélyek fenyegetik a radikális iszlamisták, Észak-Korea és Kína részéről. Leszögezte, hogy esetleges hivatalba lépése után 30 napon belül kéri majd a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetőitől, hogy terjesszék elő konkrét tervüket az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére, más szakemberektől pedig tervet kér a számítógépes támadások megelőzésére.

A republikánus elnökjelölt „új barátságokat" és „új partnerkapcsolatokat" helyezett kilátásba. Úgy fogalmazott: „Együtt kell működnünk bármely országgal, amely osztja célkitűzéseinket az Iszlám Állam és a radikális iszlám terrorizmus legyőzésében."

A republikánus elnökjelölt szerdán későn délután még egy beszédet mond nemzetbiztonsági kérdésekről, New Yorkban, az ottani republikánusok rendezvényén, majd este Hillary Clintonnal együtt részt vesz, az NBC televízió által szervezett és közvetített fórumon, amelyen szintén nemzetbiztonsági kérdések kerülnek szóba. Ez azonban nem Trump-Clinton vita lesz, a két elnökjelölt egymás után lép pódiumra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.