Trónviszály lesz Rijádban?

Obama a szaúdi királlyal is találkozott Londonban a múlt heti G20 találkozón. Még meg is hajolt előtte, ami kiverte a biztosítékot a konzervatív amerikai sajtóban. Pedig az igazán figyelemre méltó fejlemény inkább az, hogy Abdallah király új trónörökös-jelöltet nevezett meg. S a kiszemelt cseppet sem reformer.

Sűrű programja ellenére Barack Obama amerikai elnök Londonban rövid kétoldalú találkozót tartott Abdallah, szaúdi királlyal Londonban a múlt heti G20 találkozó partvonalán. Nem csoda, hogy időt szakított a monarchára, hiszen az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövestégeséről van szó, akinek jóindulata nélkülözhetelen lesz Obama új közel-keleti politikájához.

Talán erről feledkeztek meg azok az amerikai konzervatív sajtóorgánumok, amelyek lehordták Obamát azért, mert meghajolt a király előtt. Igaz, az amerikai elnök ezt nem tette meg II. Erzsébet angol királynő kedvéért, sőt az amerikai protokol meg is tiltja neki. Obama sajtótábora elég sután kezelte a sztorit, mert azt állították, hogy az elnök nem hajolt meg, pedig a tévéfelvételek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Mindenesetre nem olyan meglepő mindez, ha figyelembe vesszük, hogy George W. Bush, előző amerikai elnök kézen fogva sétált Abdallah királlyal, akit legtöbbször puszival köszöntött.

A 86 éves Abdallah nem sokat utazik külföldre. Mielőtt azonban elrepült volna az arab csúcsra Katarba, majd Londonba, még Rijadban bejelentették, hogy Abdallah féltestvérét, a 75 éves Najef herceget jelölték ki második miniszterelnök-helyettesnek. A szaúdi rendszerben a király maga a miniszterelnök és az első helyettes az utód, a másodhelyettes pedig a következő a sorban. Magyarul, ha a mostani miniszterelnök-helyettes, a 85 éves Szultán herceg - aki rák miatt kezelnek, s tavaly novemer óta New Yorkban van - kiesne a sorból, Najef herceg kerülhet a trónra.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Mindez persze sokmindentől függ. Hiszen az utódlásról hivatalosan egy családtagokból álló titkos bizottság dönt. Najef herceg azonban így is úgy is jó esélyekkel indul, hiszen harminc éve irányítja a belügyminisztériumot. Bár 9/11 után először az izraeli Moszadot vádolta a terrorcselekményekért, azóta kemény harcot vív az Al-Kaida ellen. Jó kapcsolatot ápol a szaúdi vahabbita papság vezetőivel, akiket sikerült meggyőznie arról, nem érdemes Oszama Bin Ladent és híveit támogatni. Elemzők úgy vélik, Najef herceg jó viszonya a szélsőséges klérussal segíthet Obamának stabilizálni a tálib szélsőségesek által folyamatosan rettegésben tartott Afganisztánt és Pakisztánt. Ugyanakkor Najef a sajtóhírek szerint megveti a síitákat, és így problematikussá válhat az amerikai elnök nyitása Irán felé.

Najef szaúdi sztenderdek alapján konzervatívabbnak számít, mint Abdallah király, s kijelölése előtt közölte is: se választásokra, se nőkre a tanácsadó, súra testületben nincsen szükség. Pedig Abdallah nemrég nevezte ki az első női minisztert.

Persze a képlet nem ilyen egyszerű, belső csatározásról is szó van. Abdallah király feltehetően megkísérelte elérni, hogy ezúttal ne Ibn Szaúd, a monarchia alapítójának legtöbb fiát tömörítő Szudairi klán kapja meg a trónt, de nem tudott ellenállni a hercegek nyomásának. Elemzők szerint a probléma valójában az, hogy Ibn Szaúd idős fiai egymásnak adják a trónt, és nem engedik közel a királyi székhez az unokákat, akiknek vezetésével megtörténne a várva várt generációváltás a konzervatív országban. A rengeteg unoka között azonban hatalmas (és feltehetően véres) versengés kezdődne, amely destabilizálhatja Szaúd-Arábiát. Abdul Aziz Al Szaúd, aki 1932-ben alapította a királyságot, mintegy 50 gyermeket nemzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.