Tripoliban elrabolták a jordán nagykövetet

Álarcot viselő fegyveresek elrabolták Jordánia Líbiába akkreditált nagykövetét kedd reggel Tripoliban. Favváz al-Itán éppen kilépett a házából, amikor megtámadták a gépkocsiját. A sofőrre rálőttek, de túlélte a lövéseket, kórházban ápolják – közölte a líbiai külügyminisztérium szóvivője. A Reuters érdeklődésére a szóvivő azt mondta, hogy az emberrablók egyelőre nem álltak elő követelésekkel, és senki nem is vállalta a felelősséget az akcióért.

Abdulláh Enszúr jordán miniszterelnök hasonló értelemben nyilatkozott, miszerint nincs tudomásuk az elkövetőkről.
Hasonló akciókra egyre több példa van Líbiában Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es megdöntése óta. Az áldozatok gyakran külföldi személyek. Idén már öt egyiptomi diplomatát, egy tunéziait és egy dél-koreai kereskedelmi hivatalnokot raboltak el. Decemberben egy amerikai tanárt lőttek le Bengáziban, januárban pedig egy új-zélandi nőt és egy brit férfit lőttek agyon, kivégzéseket idéző stílusban egy nyugat-líbiai strandon.

A tripoli átmeneti kormány gyenge, képtelen volt lefegyverezni a Kadhafi megdöntésében oroszlánrészt vállaló milíciákat, amelyek a keleti országrészben három olajkikötőt is az ellenőrzésük alá vontak. A parlamentben is nagy a megosztottság, ami aláaknázza a központi hatalmat. A múlt héten lemondott az ideiglenes kormányfő, aki mindössze egy hónapig töltötte be a tisztséget, miután elődjét a parlament mentette fel. Lemondását azzal indokolta, hogy megfenyegették a családját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.