Tripoli katonai erőt kíván küldeni a keleti lázadók ellen

A líbiai parlament hétfőn elrendelte egy különleges katonai erő felállítását, hogy legkésőbb egy héten belül útnak indulhassanak visszafoglalni az ország keleti részében a felkelők kezén lévő három kikötőt és az olajmezőket.

A különleges erőben hivatásos katonák és a kormánnyal szövetséges miliciák fegyveresei vesznek majd részt. A döntés azt követően született meg, hogy az autonómiát követelő fegyveresek által ellenőrzött Esz Szider kikötőjében a hétvégén feltöltöttek egy észak-koreai zászló alatt hajózó tankert a központi kormányzat engedélye, sőt tíltása ellenére.

A törvényhozás rendelkezése megerősítette Ali Zeidan miniszterelnök helyzetét, aki még szombaton azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantják a Morning Glory tankert, ha az nyersolajjal feltöltve megpróbálná elhagyni Esz Szader kikötőjét. Hírügynökségek értesülése szerint a hajó még hétfőn is a dokkban volt.

A mostani feszültség a központi hatalom és a keleti országrész felkelői között immár tavaly augusztus óta tart. A Tripoliban székelő kormánynak nem sikerült egyéges és erős hadseregbe szervezni azokat a miliciákat, amelyek részt vettek Moammer Kadhafi rendszerének megdöntésében 2011-ben.

A jelek szerint a keleti országrész lázadóinak a főparancsnoka Ibrahim Dzsatran, aki harcolt Kadhafi megdöntéséért, majd az állam által fizetett őralakulat parancsnoka volt Esz Szader olajkikötőben. Később viszont Tripoli ellen fordult, a keleti résznek autonómiát és az olajbevételekből való nagyobb részesedést követelt. A felkelők parancsnokságának egyik tagja, Esszam al-Dzsahani most azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy minden áron megvédik az ókori néven Kireneika területét. Ez a keleti országrész részleges autonómiával és saját olajbevétellel rendelkezett még Idrisz király idején, akit tisztek egy csoportja, élén Kadhafival 1969-ben döntött meg.

A lázadók egy harmadik vezetője, Ab-Rabbo al-Barasszi, aki magát “miniszterelnöknek” nyilvánította, hétfőn rádió és televíziós beszédben szólította fel Kireneika lakosait, hogy csatlakozzanak fegyverrel az ellenálláshoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.