Trió az unió polgáraiért

Mostantól minden hónapban egyeztet az EU elnökséget 2010-ben átvevő spanyol-belga-magyar trió a közös politikai felelősségvállalás érdekében.

Mostantól minden hónapban egyeztet majd a az EU elnökséget 2010-ben átvevő spanyol-belga-magyar trió a közös politikai felelősség vállalása érdekében - jelentette be Iván Gábor a csütörtökön Budapesten megtartott harmadik EU elnökségi találkozót követően. A tárgyalás célja a hármas közös programjának kiemelt kérdéseinek megvitatása volt. Az Unió történetében újfajta gyakorlatnak egy elnöki logó közös kiválasztásával is nyomatékot adnak a felek.

2011 első felében Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének stafétáját, szoros együttműködésben a megelőző két elnökséget adó Spanyolországgal és Belgiummal. Közösen vállalnak politikai felelősséget az elnökség sikeréért - mondták egyöntetűen.

Iván Gábor elmondta, hogy a 18 hónapos stratégiai és operatív program tizenegy kiemelt témaja között szerepel a lisszaboni stratégia folytatása,az energiaellátás és klímaváltozás mellett pénzügy és igazságügyi kérdések. A magyar szakállamtitkár elmondta, hogy szociálisan érzékeny karaktert kap az elnökség. Emellett mindhárom ország kiemelten kezelné a mediterrán együttműködést és a Nyugat-Balkán integrációját. Iván Gábor kiemelte továbbá, hogy a pénzügyi szolgáltatások átláthatóbb piacon való működése nagyobb befektetői biztonságot jelentene. Különösen fontos, hogy az EU felügyleti rendszere erősebb legyen.

„Minden együttélés legfontosabb alapja az egység, szolidaritás és emberjogi kérdések közös értékelése” - mondta Diego López Garrido spanyol külügyi szakállamtitkár. Fontos a közös stratégia eleimeinek egymáshoz való igazítása, hiszen 2009 végére szeretnék elfogadtatni az Európai Tanáccsal és a Bizottsággal a végleges programot - mondta.

Olivier Chastel belga külügyi szakállamtitkár szerint a trió nincs könnyű helyzetben, hiszen a 2009-es év rendkívül fontos lesz az intézményi problémák megoldása szempontjából, de mindhárom ország célja, hogy jó példát statuáljanak - tette hozzá. Chastel elmondta: valóságos reménynek tartják, hogy februárban már beszélgetésre kerül sor Brüsszelben, hiszen időben láttak hozzá az egyeztetésnek.

Közös energiapolitika

Hangsúlyos kérdésként tárgyalt az elnökségi trió energiapolitika ügyében. Garrido az energiakérdés megoldását a lisszaboni szerződés érvénybe léptével látja, amely remélhetőleg energiaversenyt is hoz magával. Mindhárom szakállamtitkár egyetért abban, hogy a kulcs az energiaforrások diverzifikálásában és a tagállamok energiahálózatainak összekötésében van.

„A szolidaritáson van a hangsúly a kényes orosz-ukrán gáz vita idején” - emelte ki Garrido, hozzátéve, hogy Spanyolország nem függ az orosz gáztól mégis szolidáris a többi országgal és támogatja a közös energiapolitika kidolgozását. „Az Európai Uniónak közös akciótervre és energiapolitikára van szüksége” – mondta a spanyol államtitkár. Olivier Chastel is kiemelte két partneréhez hasonlóan, hogy már így is rengeteg idő veszett el energia tárgyalások területén, és a Bizottság ajánlásait elemzni kell. Chastel hangsúlyozta, hogy fel kell hívni az európai polgárok figyelmét az energiatakarékosságra.

A trió mindhárom tagja egyetértett abban, hogy egy esetleges kormányváltás nem zavarná meg az elnökség működését. – Felül kell kerekedni a pártpolitikai kérdéseken - mondta Chastel. „Az Európai Uniót és 500 millió embert képviselünk, így egy kormányváltás csak enyhén, témák hangsúlyossága szempontjából érintheti a trió munkáját” - fűzte hozzá Garrido.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.