Trianon-emléknap New Yorkban

Emlékünnepséget tartottak vasárnap New York-i magyarok az ENSZ-székház előtt a trianoni békeszerződés 90. évfordulója alkalmából.

A megemlékezést New York és környéke nemzetben gondolkodó magyar fiataljai szervezték - mondta el az MTI-nek telefonon az egyik rendező, Szilágyi Ákos, a New York-i Polgári Kör vezetője.

Szilágyi Ákos - aki beszédet mondott az egybegyűlt mintegy 100 ember előtt - kifejtette: azért kell foglalkozni Trianonnal, mert "vannak testvéreink a határokon kívül, akik megveretődnek azért, mert magyarok, akiket megbüntetnek, ha magyarul szólalnak meg".

"Felemeljük a szavunkat azokért a magyarokért, akik Trianon folyományaként nap mint nap meghurcoltatás áldozatai" - hangoztatta az egyórás, békés megemlékezésen. Ez nem revizionista megmozdulás, arra az emberi jogi problémára szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a mai napig szenvednek magyarok azért, mert magyarok - mondta. Hozzátette ugyanakkor: nem tudja elfogadni, hogy a határokat nem lehet módosítani, hiszen a környező országok határai is megváltoztak.

A programban szerepelt csellóművek és Kárpát-medencei népdalok előadása, Gergely István nyugalmazott csíksomlyói plébános megemlékező beszédének felolvasása. Ugyancsak előadták Erkel Ferenc Bánk Bánjából Bánk áriáját, és felolvasták Wass Albert Ébredj magyar című versét. Az imával kezdődött és zárult megemlékezés végén a magyar és az amerikai himnuszon kívül elhangzott a Szózat és a székely himnusz is.

Szilágyi Ákos 2008 áprilisában megmozdulást szervezett a szlovák konzulátus előtt; 50-60 fő tüntetett a pozsonyi parlament által megerősített Benes-dekrétumok ellen, többen magyar és árpádsávos zászlóval vonultak fel. A szervezők - mint honlapjukon közölték - a világ magyarjai nevében emelték fel szavukat "a tűrhetetlen benesi dekrétumoknak az eltörléséért, amelyek (...) Európa szégyenfoltját képezik".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.