Transzneműek nem lehetnek keresztszülők

A vatikáni Hittani Kongregáció - amely a katolikus tanítást felügyeli – szerint a nemátalakító műtéten átesett keresztények természetellenesek, ezért nem felelnek meg azoknak az erkölcsi követelményeknek, amely a keresztszülőséghez kell.

A szentszékhez egy spanyol püspök fordult, miután egy pap hivatalos úton kért választ arra, hogy lehetnek-e transzszexuálisok keresztszülők.

Rafael Zornoza Boy elmondta, hogy a vatikáni tanítást felügyelő szerv világosan leszögezte, hogy a transzneműek olyan nyilvános magatartást mutatnak, amely ellentétes az erkölcsi normákkal. A püspök hozzátette, hogy Ferenc pápa is többször hangoztatta egyházi tanításaiban, hogy ez a viselkedés természetellenes.

Zornoza Boy szerint az egyház mindenkinek segíteni próbál, de nem tagadja, hogy az igazságot hirdeti. A püspök azért kérte ki a Hittani Kongregáció véleményét, mert bizonytalanságot érzett a hívőknél ezzel a bonyolult kérdéssel kapcsolatban.

Az egyik olasz konzervatív blog szerint a téma akkor merült fel először a Vatikánban, amikor egy nőként született transzszexuális férfiként keresztapja szeretett volna lenni unokaöccsének.

A spanyol püspök azt mondta, a szentszék álláspontját nem szabad hátrányos megkülönböztetésként értékelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.