Traian Basescu tízparancsolata

Drasztikus alkotmánymódosítással gyakorlatilag elnöki rendszert alakítana ki Romániában Traian Basescu. Az elnök javaslataival nemigen értenek egyet a politikusok - bár egyes részleteit, így a közigazgatás újjászervezését hasznosnak tartják.

Már évek óta nyílt titok, hogy Traian Basescu román államfő nehezen fér bele abba az alkotmányos keretbe, amelyet számára Románia alaptörvénye biztosít. Az elnök tavaly alkotmányjogászokat bízott meg azzal, hogy készítsenek jelentést: hogyan kellene az alkotmányt módosítani annak érdekében, hogy a jelen és a jövő kihívásainak leginkább megfeleljen.

A Basescu által kinevezett bizottság már októberben befejezte munkáját, de a szakemberek által elkészített jelentést az államelnök csak a héten hozta nyilvánosságra. A államfő és más politikusok jelenlétében szerdán bemutatott dokumentum kétséget kizáróan basescu szájíze szerint készült el, és valójában olyan félelnöki államberendezést javasol, amelyben az elnök gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik. Ezt viszont a befolyásos romániai politikusok közül sokan ellenzik.

Basescu kijelentette: ha a kormány vagy a lakosság javasolja, azonnal kezdeményezi majd az alkotmánymódosítását, amelynek szerinte tíz lényeges kérdést kellene megoldania: a koherens félelnöki rendszer bevezetése, a parlament-feloszlatási mechanizmusok meghatározása, az egykamarás törvényhozásra való áttérés, a parlamenti mentelmi rendszer megszüntetése bűncselekmények esetében, a sürgősségi kormányrendeletek által történő kormányzás drasztikus korlátozása, az ország új területi-közigazgatási felosztása és igazi helyi autonómia kiépítése, az Alkotmánybíróság megbízhatóságának visszaállítása, a kötelező népszavazás bevezetése, az igazságügy szakmai vezetését ellátó Legfelső Bírói Tanács szerepének és szerkezeti felépítésének újragondolása, illetve az állampolgári jogok világos definiálása.

Az ellenzék szerint Traian Basescu valójában azt szeretné elérni, hogy az államfő feloszlathassa a törvényhozást, ellenőrizhesse az igazságszolgáltatást, és a mentelmi jog átalakításával politikai ellenfeleit - az igazságügyi intézmények segédletével - kivonhassa a politikai életből. Egyszóval tehát azt, hogy félelnöki rendszer néven létrehozza a saját diktatúráját.

Norica Nicolai, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt alelnöke kijelentette: tízparancsolata által Traian basescu újabb felfüggesztését akarja elkerülni, de egyben azt is, hogy ellenőrizze a parlamentet és az igazságszolgáltatást, ami pedig megengedhetetlen. Akárcsak a parlament feloszlatása a jelenlegi alkotmány által előírt eseteken kívül.

Ellenezte az alkotmánymódosítást Adrian Nastase vezető szociáldemokrata politikus, volt kormányfő is, aki úgy vélekedett, hogy pártja - a Demokrata-Liberális Párttal történő koalícióra lépés révén - mára Traian Basescu "egyik alegységévé vált".

Frunda György RMDSZ-szenátor szerint Románia Alkotmánya valóban módosításra kényszerül, s ezt a magyar érdekvédelmi szervezet is támogatja. Frunda is úgy vélekedett, hogy a Basescu által javasolt módosítások tulajdonképpen elnöki rendszer kialakítását eredményeznék.

Frunda és több román politikus is egyetértett azonban a területi-közigazgatási egységek átrajzolásával, mivel a jelenlegi megyék túl kicsik ahhoz, hogy az európai interregionális együttműködésbe hatásosan és hatékonyan bekacsolódhassanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.