Egy kupac trágyát pakolt a bank elé a felháborodott adós

Oroszországban 11 ezer rubeles, azaz mintegy 53 ezer forintos bírsággal sújtottak egy Novoszibirszk környéki farmert, aki másfél hónapja egy kocsi trágyát borított a Szberbank egyik helyi kirendeltsége elé.

Alekszandr Baksajev így akart tiltakozni a hitelkamatok emelkedése, a bankrendszer ellen, ám akciójával megsértette a gyülekezési törvényt. Előzőleg már öt és félezer rubeles pénzbüntetést kapott az a traktoros is, akit a gazdálkodó rábeszélt a rakomány „kézbesítésére”. Őt nemcsak a „piszkos megmozdulás” miatt vonták felelősségre, hanem azért is, mert nem vett figyelembe egy behajtani tilos táblát.

Baksajev, aki a gazdaságában több mint száz állatot tart, a trágyadomb mellett két molinót is kifüggesztett, „A bankárok a nép ellenségei" és „Le a hitelrabsággal!" feliratokkal, majd egy óra elteltével hazament. A farmer a bíróságon elismerte a bűnösségét. Arra hivatkozott, hogy a hitelfeltételek módosulása után nem tudta összeszedni a pénzt korábban felvett kölcsönének törlesztésére, és úgy döntött, trágyával fizet a banknak.

„Gyakorlatilag csak ez maradt nekem. A végrehajtási törvény értelmében az adós minden vagyonával felel a hitelező előtt. Hát tessék, kérem, idehoztam a szart, csak vigyék! A papírok szerint 40 ezer rubelt ér" – idézte szavait a Newsru.com moszkvai internetes hírportál.

Azt is kijelentette, hogy a „trágyalázadás" nem kifejezetten a Szberbank, hanem általában az orosz pénzintézetek ellen irányul. Szerinte ugyanis azoknak a termelésbe kellene befektetniük a pénzüket, hogy profitot termeljen, és akkor nem kellene az adósokra végrehajtókat küldeniük, akikkel Baksajevnek nagyon rossz tapasztalatai vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.