Túlélte a szlovák kormány a főügyészválasztást

Az egyetlen jelölt az eddigi főügyész, Dobroslav Trnka volt. Iveta Radicova miniszterelnök előre bejelentette, hogy lemond, ha Trnkát újraválasztják. Az új legfőbb ügyésznek több súlyos, néhány parlamenti pártot is érintő, korrupciógyanús ügyről kell döntenie.

A megismételt választáson sem sikerült tegnap legfőbb ügyészt választani Szlovákiában. Az egyetlen jelölt az ellenzék által támogatott Dobroslav Trnka volt, akinek a megbizatása februárban járt le. A kormánypártiak nem támogatták az újraválasztását, Iveta Radicová kormányfő pedig már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy ha mégis megszerezné a szükséges számú szavazatokat, akkor ő azonnal lemond. Dobroslav Trnka azonban az újraválasztásához minimális szükséges 76 támogató voks helyett héttel kevesebbet kapott, Jozef Centés, a kormánypártiak közös jelöltje pedig már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy a megismételt titkos választáson nem jelölteti magát. Robert Fico úgy vélekedett, hogy a kormányfő nyomására döntött igy, mire Iveta Radicová közölte, hogy rágalmazásért feljelenti őt.

Több eredménytelen forduló után a kormánypártiak azt indítványozzák, hogy legyen nyilvános a legfőbb ügyész megválasztása. A kassai székhelyű Alkotmánybíróság mindeközben helyt adott a Robert Fico vezette ellenzéki Smer beadványának, amelyben azt kifogásolták, hogy a legutóbbi titkos szavazás törvényellenes volt, mert az egyik kormánypárti frakció tagjai mobillal fényképezték le a saját szavazócéduláikat, a Mikulás Dzuridna vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) képviselői pedig párosával léptek a szavazófülkébe, s igy ellenőrizték egymást. A taláros testület elrendelte a legutóbbi titkos szavazás megismétlését, amelyre ma kora este került sor.

Neves szlovák politológusok szerint azért tart hónapok óta ez a tragikomédia, mert több súlyos, néhány parlamenti pártot is érintő, korrupciógyanús ügyről kell döntenie az új legfőbb ügyésznek. - Vagy elrendeli a nyomozás folytatását vagy szőnyeg alá söpörheti ezeket - vélekedett Marián Lesko, a pozsonyi Sme politikai elemzője.

Ugyancsak döntenie kell majd Malina Hedvig további sorsáról is. A volt egyetemi hallgatót 2006. augusztus 25-én bántalmazták Nyitrán. Állítása szerint azért, mert  magyarul beszélt. A rendőrség példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást, azt állítva, hogy a leány nem mondott igazat. Ezt két nappal később a szlovák kormányfő és a belügyminiszter személyesen jelentette be. Decemberben hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást Malina Hedvig ellen, két feljelentés alapján. Azóta sem zárták le az ügyet. Nemrég Peter Labas törvényszéki orvos a pozsonyi főügyészség felkérésére olyan elemzést nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy Malina Hedviget senki sem bántotta, hanem saját maga harapdálta véresre a száját. Feltételezése szerint a leány vére az átlagosnál lassabban alvadhat, s ezért tűnhetett olyan súlyosnak a sérülése.

Malina Hedvig védőügyvédje zavaros fércmunkának minősítette a szakvéleményt, amelynek szerinte egyeteln célja az volt, hogy visszamenőleg igazolja a rendőrség, továbbá Robert Fico volt kormányfő állítását.

Ha lesz új legfőbb ügyésze Szlovákiának, akkor neki kell döntenie arról, hogy további szakvéleményt kér vagy elfogadja a törvényszéki orvos elemzését, amely alapján akár meg is vádolhatják Malina Hedviget, aki időközben sikeresen befejezte a tanulmányait, férjhez ment, s immár két gyermek édesanyja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.