Továbbra is Berényi József az MKP elnöke

Berényi József elmondta, a magyar kormány támogatása elengedhetetlen a szlovákiai magyarság megmaradásáért folytatott küzdelemben. Szerinte nem egymást, hanem a Szlovákiában velük szemben megjelenő intoleranciát kell legyőzniük.

A Magyar Közösség Pártjának szombati tisztújító közgyűlésén ismét Berényi Józsefet választották elnökké. Erre a posztra elődje, Csáky Pál is kapott jelölést, de ő nem vállalta a megmérettetést. Az MKP Országos Tanácsának új elnöke Szigeti László, egykori oktatásügyi miniszter lett, miután Bárdos Gyula nem indult újra ezért a posztért, mert időközben a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szövetségének, a Csemadoknak az elnökévé választották. A küldöttek döntöttek a szlovákiai magyar párt szakmai alelnökeiről, valamint a párt elnökségének összetételéről is.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke
Berényi József

Berényi József beszámolójában kifejtette, hogy az MKP ugyan sem 2010-ben, sem pedig az idei előrehozott képviselőházi választásokon nem jutott be a pozsonyi parlamentbe, ennek ellenére azonban politikai súlya nem csökkent, amit az is igazol, hogy csaknem kétszáz polgármestere és erős megyei képviselete van, s az Európai Parlamentben két jelöltjük tevékenykedik.

Hangsúlyozta azt is, hogy különösen a jelentős parlamenti többséggel rendelkező, Robert Fico kormányfő vezette Smer hatalomra lépése után a magyar kormány támogatása elengedhetetlen része a szlovákiai magyarság megmaradásáért, szellemi és anyagi gyarapodásáért folytatott küzdelemnek. A további célokkal kapcsolatban rámutatott: -Nekünk nem egymást kell legyőznünk, hanem a Szlovákiában velünk szemben megjelenő intoleranciát. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy az MKP megőrizze gyűjtőpárti jellegét, s mindenféle bürokratikus akadályok nélkül fogadjuk be maguk közé a fiatal nemzedék tettrekész képviselőit. A jövő évben sorra kerülő megyei választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az illetékes regionális szervezek joga eldönteni, kötnek-e választási szövetséget a Híd-Most párttal.

A magyar kormányt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter képviselte, aki szerint a kongresszus helyszíne, a honfoglalás kori, Érsekújvárhoz közeli Kürt a megmaradás jelképének minősül. -Éppen a vidék olyan biztos alap, amelyre szorgos munkával és megfontolt érdekképviselettel rá lehet építeni a magyar jövendőt. Az aktív nemzetépítő állam kora elérkezett – mutatott rá a vendég, aki az úgynevezett vegyes pártokat a beolvadás előfutárainak nevezte. -Az identitás megtartásában és lelki megerősítésében kulcsszereplők a magyar pártok mindenhol a Kárpát-medencében. Ezért tekint a budapesti kormány kiemelt partnerként az MKP-ra is – hangoztatta a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.