Továbbra is áll a Panama-csatorna bővítése

A világ tengeri áruszállításának mintegy öt százalékában érintett Panama-csatorna bővítési munkálatai két hete álltak le. A kivitelező nemzetközi konzorcium 1,6 milliárd pluszköltséggel állt elő, ám a csatorna-hatóság ragaszkodik az eredeti szerződés teljesítéséhez.

Két hete gyakorlatilag leálltak a Panama-csatorna bővítésének munkálatai, s egyelőre nincs jele a megegyezésnek. Kedd éjfélkor járt le immár a megegyezésre kitűzött harmadik határidő is a kivitelező GUPC rövidítésű – a spanyol Sacyr, az olasz Salini Impregilo, a belga Jan De Nul és egy helyi panamai cégből összeálló – csoport és a megrendelő Panama-csatorna Hatóság (ACP) között.

A GUPC még december 30-án adott ultimátumot az ACP-nek, hogy fizessen a szerződésben rögzített 3,1 milliárd dollár költségen túl még 1,6 milliárdot, hogy 2015 nyarára elkészülhessen a bővítés. A csatorna-hatóság viszont eddig hajthatatlan volt, azaz ragaszkodik az eredeti, 2009-ben a csatorna két végén, a Csendes- illetve az atlanti-óceáni bejáratnál egy új, óriás konténerhajók belépését is lehetővé tévő zsiliprendszer építéséről kötött szerződés teljesítéséhez.

A keddi határidő lejártát követően a GUPC nyilatkozatot adott ki, amelyben a Csatorna Hatóságot vádolta meg a tárgyalások megszakításával. Eszerint „azonnali veszély” állt elő, hogy megbénul az építkezés és tízezer ember veszti el munkáját. A spanyol Sacyr cég vezette konzorcium ugyanakkor további tárgyalási készségét hangsúlyozta. A nyilatkozat 50 millió dollár azonnali kifizetését követeli, hogy kielégíthessék az alvállalkozók jogos igényét és a munkások fizetését. A GUPC szerint, ha nem sikerül most megegyezésre jutni a további finanszírozás kérdésében, akkor évekig elhúzódó nemzetközi bíróságok előtti pereskedés várható, ami hosszú időre elnapolja a bővítés befejezését.

Az El Siglo napilap szerdai internetes kiadásában meg nem nevezett panamai kormányforrásra idézve azt írta, jó esély van rá, hogy folytatódnak a tárgyalások, ugyanis az elmúlt napokban közeledtek az álláspontok. Állítólag a Zurich International biztosítónál letétbe helyezett 400 millió dollár felszabadítása lehetne a kiindulópont, amelyhez a két fél hozzáadna még 100-100 milliót a munkálatok folytatására.

A GUPC tavaly december végén azzal indokolta az 1,6 milliárd dollár pluszköltséget, hogy tévesek voltak azok a talaj-és tektonikai vizsgálatok, amelyeket kaptak, illetve a csatorna-hatóság ellenőrei kifogásolták az első hónapokban a cement minőségét, ami miatt eleve néhány hónapos csúszás állt be. Eredetileg idén októberre kellett volna elkészülnie a bővítésnek, ám a kivitelező cégcsoport már tavaly jelezte, hogy 2015 júniusa a reális dátum. A szakértők szerint a két új zsiliprendszer készültsége már 70 százalékos.

A madridi tőzsde szerdai nyitásakor a Sacyr cég papírjai 8 százalékot estek, majd 5 százalék körüli veszteségre korrigáltak – jelentette az El País napilap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.