Továbbra sem lesz magyar összefogás Szlovákiában

A Most-Híd párt országos tanácsának hétvégi ülésén a szlovákiai jobboldali pártok közötti együttműködést szorgalmazták, hogy a jövő márciusi parlamenti választásokon kellő alternatívát tudjanak felmutatni Robert Fico populista és pazarló kormányával szemben.

Bugár Béla lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy a szlovák kereszténydemokratákkal (KDH) és a tavaly alakult Háló (Siet) párttal kívánnak politikai szövetségre lépni, a Magyar Közösség Pártjával viszont egyelőre nem tárgyalnak semmiféle lehetséges együttműködésről.

A pártelnök elmondta azt is, hogy a közvélemény-kutatások felmérései is igazolják: egyre több polgár szorgalmazza a jobboldali pártok együttműködését, mert ők a saját bőrükön érzik a jelenleg kényelmes parlamenti többséggel rendelkező, Robert Fico vezette Smer-SD korrupciós ügyekkel terhelt, elsősorban a saját mecénásait támogató, az ország gazdasági stagnálásához, növekvő szociális feszültségekhez vezető és súlyos morális gondokat felvető kormányzását.

„Az említett két szlovák jobboldali párttal azonos vagy hasonló programjaink révén együttműködünk. Egyúttal természetesen kiemelt jelentőségűnek tartjuk a szlovákiai magyarság és minden más nemzetiség érdekképviseletét is" - szögezte le a pártelnök, aki arra a kérdésünkre, hogy miért nem tárgyalnak az ugyancsak jobboldali értékrendet képviselő MKP vezetőivel, így válaszolt: „A kétszínű magatartást és a kétkulacsos politizálást zsákutcának tartom. A tavalyi helyhatósági választásokon Révkomáromban választási szövetséget kötöttek a Híd és az MKP helyi képviselői. A közös polgármester-jelöltre viszont főleg a mi választópolgáraink voksoltak, ideiglenes partnerünk hívei viszont függetlenként induló személyt támogattak. Az MKP helyi szervezetét nem sokkal később feloszlatta a párt országos tanácsa, mert az indítványozó szerint árulókkal szövetkeztek. Ezek és sok más hasonló politikai mélyütések után vajon hiheti-e bárki, hogy az MKP vezetőinek a szándékai őszinték?"

Bugár szerint amit az MKP-ban nyilatkozgatnak, az csupán szemfényvesztés, további sárdobálás, amire ők nem hajlandóak. Nem kívánják sem félrevezetni támogatóikat, sem pedig elvonni a figyelmüket a valóban lényeges tennivalókról és célokról: „Ezért majd csak a jövő évi választásokat követően mérlegeljük a Magyar Közösség Pártjával való együttműködés lehetőségét, de csak akkor, ha már érzékeljük a valóban őszinte szándékot a részükről is" - tette hozzá Bugár Béla.

Megkeresésünkre Berényi József sajnálatát fejezte ki, hogy a Most-Híd még tárgyalni sem hajlandó velük: „Ezzel a döntéssel elvetették azt a lehetőséget, hogy a magyar közösségben meglévő politikai erőt egységesíthessük. Az MKP ennek a ténynek a tudatában készül a következő évi parlamenti választásra. Célunk, hogy a legszélesebb rétegek számára megbízható és hiteles jelöltlistát állítsunk, amelyen a Via Nova ifjúsági szervezetünk képviselői, de ismert párton kívüli felvidéki magyar személyiségek is helyet kapnak" - tájékoztatta lapunkat a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

A párt így szeretné elérni, hogy Szlovákia képviselőházába újra önálló magyar párt kerüljön, miként az Romániában vagy Szerbiában már valóra vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.