Továbbra sem hívhatják Istent Allahnak a malajziai keresztények

A malajziai legfelsőbb bíróság döntése következtében az országban élő keresztények továbbra sem utalhatnak Istenre Allahként, noha évszázadok óta használják az isten szinonimájaként.
Az ügy még évekkel ezelőtt robbant ki annak kapcsán, hogy a katolikus egyház maláj nyelvű lapjában Allahként utalt Istenre. Ezt követően a bíróság 2007-ben a tiltás mellett döntött, ám az egyház immáron másodszor megtámadta az ítéletet.

A bíróság hétfői döntése szerint azonban helyénvaló, hogy a többségében muzulmánok lakta országban a keresztények nem használhatják az Allah szót, írja a BBC. Az ítélet annak ellenére született, hogy Malajziában vallási hovatartozástól függetlenül mindenki az Allah szót használja, ha az istenre utal.

A keresztények jogsértőnek tartják a döntést, és azzal érvelnek, hogy évszázadokon át utaltak saját istenükre Allahként, ugyanis miután a kifejezés az arabból átkerült a maláj nyelvbe, elterjedt, és vallási hovatartozástól függetlenül általánossá vált. A maláj hatóságok szerint azonban hiába van ez így régóta, könnyen megzavarhatja a muzulmánokat, sőt egyeseket a keresztény hitre való áttérésre késztethet.

A malájok kétharmada muzulmán, ám nagy hindu és keresztény közösségek élnek az országban. A régóta húzódó ügy rendkívül nagy port kavart Malajziában, az elmúlt években több templomot és mecsetet is megrongáltak.

A BBC szerint a katolikus egyház kérheti a döntés felülvizsgálatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.