Továbbra is káosz van Burkina Fasóban

A katonai hatalomátvételt követően a Burkina Fasó-i vezetők megegyeztek arról, hogy a politikai átmenet egy évig tart, választásokra pedig 2015 novemberében kerül sor.
Blaise Compaore elnök lemondása óta kaotikus állapotok uralkodnak Burkina Fasóban, ahol tegnap hiába tárgyaltak órákon át az egyéves átmeneti időszakról, arról nem sikerült megállapodni, hogy ki vezeti majd az országot ez idő alatt. A fővárosban tartott egyeztetésen mediátorként részt vett Ghána, Nigéria és Szenegál elnöke is, ám a hírek szerint az ellenzék képviselői egyszer csak elhagyták a termet, ahova idővel végül visszatértek – írja a BBC.

„Nem kívánunk az előző kormánypárttal tárgyalni, amely továbbra is Blaise Compaorét képviseli" – idézi az ellenzék vezetőjét az AFP.

Az államfői posztot közel három évtizedig elfoglaló Compaore kényszerű lemondását követően a hadsereg ragadta magához a hatalmat, ám a Compaore távozását követelő tüntetők továbbra sem nyugszanak, és napok óta követelik, hogy a katonaság távozzon az ország éléről.

Az Afrikai Unió szintén ultimátumot adott a hadseregnek, és követelte, hogy két héten belül adja át a hatalmat egy civil kormánynak. Amennyiben erre nem kerül sor, felfüggeszthetik Burkina Faso unióbeli tagságát, és megakadályozhatják a katonai vezetők beutazását az unió tagországaiba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.