Továbbmenetel az Iszlám Állam

Az orosz és nyugati légi csapások ellenére újabb katonai sikert ért el és elfoglalt egy várost Szíriában az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet. A Bécsben megkezdett rendezési erőfeszítéseket a bonyolult hadszíntéri helyzet mellett Irán és Szaúd-Arábia nyílt szembenállása is akadályozza.

Valószínűleg a szíriai kormánycsapatok ottani fegyverraktárait is megkaparintották az Iszlám Állam (IS) egységei, amikor vasárnap elfoglaltak egy várost a közel-keleti ország nyugati részén, Homsz tartományban. Arról, hogy a stratégiai fontosságú település, Mahín a szélsőségesek ellenőrzése alá került, a hivatalos damaszkuszi média említést sem tett. Pedig ezzel a dzsihadisták 20 kilométerre megközelítették a fővárost Homsz tartomány székhelyével, és azon keresztül az északi országrésszel összekötő kulcsfontosságú autópályát. Az IS előrenyomulása azzal kezdődött, hogy öngyilkos merénylői felrobbantottak két autóbombát a kormányerők ellenőrző pontjainál, utat nyitva a fegyvereseknek. Ötven kormánykatona vesztette életét.

Az amerikai és orosz légi csapások sem állították meg a dzsihadista szervezetet
Az amerikai és orosz légi csapások sem állították meg a dzsihadista szervezetet

A dzsihadisták, akik a BBC szerint az ortodox keresztény Szadadnál is már az elővárosokban harcolnak a kormánycsapatokkal, annak ellenére könyvelhettek el újabb katonai sikert, hogy az USA vezette szövetség mellett öt hete már orosz katonai gépek is légi csapásokat hajtanak végre Szíriában. A Moszkvában közzétett „leltár” szerint az elmúlt két napban 131 felszállással 237 célpontot támadtak, míg a nyugati koalíció gépei vasárnap Szíriában tíz, Irakban 17 bevetést hajtottak végre – írta a Reuters. Az orosz erőket ugyanakkor azzal vádolják, hogy nemcsak az IS állásait lövik, hanem a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló, Nyugaton mérsékeltnek tartott lázadókéit is. Közben az északnyugati Haszaka tartományban és az iraki határ menti al-Hou­nál az Aszad-ellenes felkelők támadják az IS-t.

Nyugati katonai szakértőket idézve a Reuters azt írta, hogy mielőtt két héten belül újra tanácskozna a rendezést megcélzó nemzetközi konferencia, mind a kormánycsapatok, mind a lázadók stratégiai előnyt próbálnak szerezni. Ugyanakkor a közel-keleti térségben egymással versengő szunnita többségű Szaúd-Arábia és a síita Irán együttműködési készsége változatlanul kétséges, bár a múlt pénteki bécsi tárgyalásokon a két ország képviselői egy asztalhoz ültek.

Miután Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah választásokat sürgetett a szíriai válság megoldására, Hosszein Amir Abdollahian külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy Teherán kiszáll a megbeszélésekből, ha azok nem lesznek eredményesek. Márpedig az első fordulóban „néhány ország, különösen Szaúd-Arábia negatív és nem építő szerepet játszott” – mondta. Rijád a hírek szerint azt fontolgatja, hogy újabb fegyverszállítmányokkal segíti az Aszad-ellenes lázadókat, akiknek egyik, a Szabad Szí­riai Hadsereghez tartozó képviselője kijelentette: a harcok további eszkalálódásához vezet, ha folytatódik a damaszkuszi kormányt támogató Irán és Oroszország „makacssága”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.