További hullámok Sarrazin körül

A német jegybank etikai tanácsa beidézte a rasszista kijelentéseiről elhíresült elnökségi tagot, a keddi meghallgatásról a tanács vezetője még aznap tájékoztatni fogja a Bundesbank elnökségét - hangzott el Frankfurtban.

Az etikai tanács azt vizsgálja, vajon Thilo Sarrazin viselkedésével megsértette-e a pénzintézet magatartási kódexét. Amennyiben erre a megállapításra jut, akkor az elnökség - többségi szavazás eredményeként - indítványozhatja Sarrazin felmentését tisztségéből. Az indítvány sorsa a német államfő kezében van.

A jegybank elnökségének tagja több nyilatkozatában és sajtóinterjúban, valamint hétfőn bemutatott, nagy vihart kavart könyvében azt állította, hogy Németországot "aláássák" a muzulmán hitű bevándorlók. Ezek egyrészt nem hajlandók beilleszkedni, másrészt nagy családjaik, számos gyermekük révén jóval több pénzbe kerülnek a német államnak, mint amennyi hasznot gazdasági tevékenységükkel hajtanak. Értelmi képességeik is gyengék, ám magasabb szaporodási mutatójuk révén előbb-utóbb ők alkotják majd a lakosság többségét: Németország "el fog butulni".

A 65 éves egykori berlini pénzügyi szenátor lemondását egyre többen követelik. A kormány integrációs ombudsmanja, Maria Böhmer (CDU) "elviselhetetlennek" nevezte Sarrazint, rámutatva: nagyon sok muzulmán bevándorló akad, akik kiváló teljesítményt érnek el az oktatásban.

A Baloldal pártja kedden feljelentést tett Sarrazin ellen. A jogi lépés alapja népcsoport elleni uszítás alapos gyanúja. A párt alsóházi frakciójának ügyvezetője felszólította a Bundesbankot, hogy haladéktalanul váljon meg Sarrazintól. "Ha egy neonáci locsogna ilyen marhaságokat génekről meg népekről, azt haladéktalanul bíróság elé állítanák. Csak a Bundesbank elnökségi tagjával bánnak kesztyűs kézzel" - háborgott Dagmar Enkelmann.

Biztonsági megfontolásból lemondták Sarrazin csütörtökre tervezett felolvasó estjét Hildesheimben. Az észak-németországi város lett volna az első állomása annak a körútnak, amelyen Sarrazin most megjelent könyvéből (Deutschland schafft sich ab - Németország felszámolja magát) olvasott volna fel részleteket. A hildesheimi Decius könyvesboltba számos tiltakozás érkezett e-mailben, feladóik azzal fenyegetőztek, hogy ha Sarrazin felolvashat, akkor ők soha többé nem vásárolnak ebben a könyvkereskedésben.

A szóban forgó kötet hétfőn került a boltokba, de internetes fórumokon már hetek óta a népszerűségi listák első helyén szerepel. Az első kiadás 25 ezer példánya maradéktalanul elfogyott, a nyomdában már készül a 30 ezer darabos második kiadás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.