Öt nappal meghosszabbították a tűzszünetet Gázában

A háromnapos tűzszünet lejárta után újabb öt napig tartó gázai fegyvernyugvásról állapodott meg Izrael és Palesztina tegnap éjjel.

A tűzszünetről azután állapodtak meg, hogy a felek szerda este, pár órával a fegyvernyugvás lejárta előtt, megsértették a 72 órás tűzszünetet.

BBC szerint Izrael légitámadást indított, ám a Háárec szerint ez csupán gáza felől érkező rakétákra adott válasz volt. A Hamász tagadta, hogy rakétákat indított volna szerda este, és végül az izraeli haderő is békülékeny hangot ütött meg.

„Nem kell mindenféle következtetéseket levonni. Nem tudom, hogy ki lőtt Izrael felé rakétát este 10 órakor" – írta Twitteren Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője.

Háárec szerint az incidenst követően többet egyik fél sem sértette meg a tűzszünetet, ám ha a Hamász mégis így tesz az elkövetkező öt napban, Izrael azonnal folytatja a július 8-án kezdett hadműveletet.

Palesztin forrásokra hivatkozva a BBC azt írja, hogy a tűzszünet meghosszabbítása lehetővé teszi a konfliktus hosszabb távú rendezését, bár a hírcsatorna gázai tudósítója szerint a további párbeszéd nem megy majd könnyen.

Ezt támasztják alá a brit the brit Guardian tudósítóinak értesülései, melyek szerint a kairói közvetett tárgyalásokon hétfőn és kedden haladást értek el, ám az álláspontok között még mindig jelentős távolság maradt szerda késő este.

A konfliktusnak eddig 1900 – főként civil – palesztin áldozata volt, izraeli oldalon hatvannégy katona és három civil vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.