Tovább zaklatják Malina Hedviget

Malina Hedvig elmegyógyintézeti megfigyelését indítványozta az illetékes pozsonyi ügyész a nyitrai bíróságon, mert a csaknem hat éve hamis tanúzással megvádolt csallóközi fiatalasszony nem volt hajlandó válaszolni a pszichiáterek kérdéseire.

Megbízható források szerint a bíróság első fokon elutasította az indítványt, bár ezt hivatalosan még nem erősítették meg. A döntés azonban nem jogerős.

Malina Hedvig
Malina Hedvig FOTÓ: SOMOGYI TIBOR

Malina Hedvig kálváriája immár hat esztendeje tart. 2006.augusztus 25-én bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták  el, majd pedig néhány napig Dunaszerdahelyen  ápolták. A rendőrség példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat. Három hónappal később pedig két feljelentés alapján, hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást a leány ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. Férjhez ment, jelenleg Dunaszerdahelyen  él, két gyermek édesanyja. Tavaly a Radicová-kormány egymondatos bocsánatot kért tőle, mert az ügyében  előfordulhattak olyan körülmények, amelyek miatt emberi és állampolgári jogai sérülhettek. Malina Hewdvig pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát. Mindezek ellenére a főügyészség nem szűntette meg a nyomozást ellene. – A pozsonyi  főügyészség úgy viselkedik, mintha állam lenne az államban. Jogi értelemben abszurd helyzetben vagyunk, mert a kormány nemrég elismerte, hogy megsérthették védencem emberi jogait, ugyanakkor továbbra is gyanúsítják őt --  nyilatkozta lapunknak Roman Kvasnica, a megvádolt asszony ügyvédje.

Idén kora tavasszal az ügyész pszichiátrai vizsgálatra rendelte az asszonyt, két, általa kiválasztott hatósági szakértőhöz. Segítségükkel azt kívánta utólag kideríteni, hogy a csallóközi hölgy milyen  elme-és lelki állapotban volt 2006. augusztus 26-án, s mennyire szavahihető.  Malina Hedvig megjelent a rendelőben, de emberi jogaira és a szakértők elfogultságára hivatkozva  egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni. Ezután indítványozták az elmegyógyintézeti megfigyelését. Lucia Kurilovská,  a pozsonyi  igazságügyminisztérium  büntetőjogi szakértője szerint ha jogerős bírósági döntés születik, akkor a vádlott köteles magát alávetni az elrendelt vizsgálatnak. Ha ezt nem teszi meg, akkor 1650 eurós pénzbírsággal sújthatják – közölte.

Megkeresésünkre Roman Kvasnica leszögezte:  a pozsonyi főügyészség  abszurd és kíméletlen módon zaklatja a kétgyermekes fiatalasszonyt. Kifejezte azt a reményét is, hogy a bíróság nem fog segédkezni ebben a felháborító és undorító mesterkedésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.