Tovább nyújtózkodik a magyar a takarójánál

A Budapestre érkezett turistának nem tűnik fel hazánk mélyrepülése, a Somogy megyei Inkén azonban siralmas a helyzet - von mérleget Magyarországon készült riportjában a Reuters hírügynökség, úgy vélve: hazánk, az egykori közép-európai éllovas ma nem más, mint az instabilitás példája.

A múlt héten bóvlivá minősítették le a magyar államkötvényeket, a forint csaknem rekordmélységbe zuhant az euróval szemben, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint pedig hazánk jövőre recesszióval néz szembe - emlékeztet a brit hírügynökség tudósítása. Ugyanakkor a Reuters riporterei azt tapasztalják a magyar fővárosban, a nehézségeknek kevés a látható nyoma Budapesten. - Nem látok válságot, csak luxusboltokat és -szállodákat. Nem látni nyomort - mondja például egy, kávéját kortyoló spanyol turista, madridi szállodaigazgató.

A helyzet ugyanakkor gyökeresen másképp fest a fővárostól 220 km-re található, Somogy megyei Inkén. Az 1300 lelkes faluban hatvan százalékon áll a munkanélküliség, a lakosság 30 százalékát pedig romák teszik ki, akik a Reuters értékelése szerint "másodosztályú állampolgárok Magyarországon, a hátrányos megkülönböztetés felszámolására tett több évtizedes erőfeszítések dacára". Mivel az önkormányzat már 180 napos késésben volt az egyetlen helyi iskola fűtésszámlájának kifizetésével, az oktatási intézményt a múlt héten be kellett zárni. Rózsa Sándor, a helyi polgármester szavai szerint a bankok már nem nyújtottak kölcsönt azt követően, hogy a falu felvett 23 millió forintot. - A dolgok csak rosszabbra fordulnak, nem pedig jobbra, akármit is mondanak vagy ígérnek - mondja egy helybéli roma fiatalember, a négygyerekes Bogdán Tibor, aki huszonharmadmagával lakik egy viskóban. Munkanélküliként havi 25 ezer Ft bevétele van, és ugyanennyit kap a család minden egyes gyereke után.    

Erőn felül költekeztünk?

A Reuters is bő teret szentel a devizahitelesek Európában komoly visszhangot kapott végtörlesztési lehetőségének.- Ez az egyetlen döntés az elmúlt négy és fél évben, ami az érdekemben állt - mondja egy csak keresztnevén bemutatkozó vállalatigazgató, a harmincas éveiben járó András. - Ebben az országban mindenki egy-két mérettel nagyobbat szeret venni, mint amekkorát megengedhet magának: tágas lakást, plazmatévét, okostelefont - mondja önkritikusan "András", akit szintén elcsábítottak a "luxus szirénhangjai": akkor vett fel nagyobb lakásra svájci frank hitelt, amikor a helvét valutához képest a forint kurzusa még 143-on állt a mostani 255 helyett. - Ki fog idejönni, hogy befektessen egy olyan országban, amelyben ad hoc alapon módosíthatják a korábbi szerződéseket? - teszi fel a kérdést "András". A Reuters emlékeztet: a magyarok a GDP 17 százalékának megfelelő 4800 milliárd forintot tartanak devizában denominált jelzáloghitelekben.      

Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár a hírügynökségnek nyilatkoztva kitart amellett, amit egy hónapja mondott és amit szalagcímekben idéztek: a bankok nem hagyják el Magyarországot, mert egy dolgot biztosan tudnak: a válságnak vége lesz.

Mesterházy Attila MSZP-elnök a változás hangulatát érzi; szavai szerint "a kormány most a nép életével játszik bizonyos értelemben". A szocialista pártvezető, mint mondja, ezért is nagyon bízik benne, hogy a kormány változtat gazdaságpolitikáján.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.