Tovább lövik Hamát a kormányerők

Tovább fokozódik Szíriában az erőszak, a hamai bombázásban hetvenen haltak meg. Franciaország közben azt javasolta, alkalmazni kellene az ENSZ Alapokmányának VII. fejezetét, amely lehetővé teszi katonai erő bevetését is.

Helyi aktivisták szerint körülbelül hetvenen meghaltak, amikor felrobbantottak egy épületet Hamában, a támadás több házat is elpusztított. Az állami média szerint 16 ember akkor halt meg, amikor felrobbantottak egy épületet, ahol a felfegyverzett terroristák bombát gyártottak.

Homszot már rommá lőtték, egyre kevesebben hisznek a béketerv sikerében
Homsz, 2012. április 25. A kormányerők ágyúzásában rommá lőtt lakásának erkélyén ül egy férfi a közép-szíriai Homsz Hamidíje negyedében 2012. április 21-én, tizenegy nappal az után, hogy tűzszünet lépett érvénybe az arab országban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint legalább 11 100 ember vesztette életét Szíriában a Bassár al-Aszad szíriai elnök önkényuralmi rendszere elleni tüntetések 2011. március 15-i kezdete óta. (MTI/AP)

Mindeközben felkerült egy videó a netre a kormányerők brutalitásáról. A felvételen egy élve elégetett ember látható, aki állítólag felvételeket küldött a tévéállomásoknak, és ezért pénzt fogadott el. A hamai pusztításról is felkerült egy videó, amelyen azt látni, hogyan húzzák ki a holttesteket a törmelékek alól.

Az erőszak fokozódása miatt Franciaország azt javasolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa alkalmazza az ENSZ Alapokmányának VII. fejezetét, amellyel büntető intézkedéséket hajthatnának végre Szíria ellen, és ehhez katonai erőt is bevethetnének. Alain Juppe francia külügyminiszter azt is kijelentette, hogy a háromszáz megfigyelőnek két héten belül meg kellene érkeznie Szíriába. A terv az, hogy az első száz megfigyelő egy hónap múlva érkezik, az azonban nem világos, hogy az akció miért tart ennyi ideig.

A béketerv sikerében egyre kevesebben bíznak, még Oroszország is kétségeit fejezte ki. Walid al-Moualem szír külügyminiszter eközben arról értesítette Kofi Annant, hogy a katonákat és a fegyvereket visszavonták a lakott területekről, és a katonai hadműveleteket is befejezték. Annan csapata azonban szatellitfelvételekkel bizonyította, hogy a tankokat csak a külvárosokba vonták vissza, hogy ne legyenek szem előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.