Dagad a botrány Clinton körül

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Clinton külügyminiszterként, 2012-ben nem válaszolt egy képviselői levélre, amely azt firtatta, hogy magán e-mail címről intézi-e a hivatalos levelezését. A vasárnap óta elnökjelölt-aspiráns Clintont többen támadtak ennek a gyanúja miatt, de a friss közvélemény-kutatások szerint az őt ért folyamatos bírálatok ellenére Hillary Clintonról az amerikaiak több mint fele úgy véli, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. 

„Ön vagy minisztériumának bármely vezető munkatársa használt-e valaha is személyes e-mail fiókot hivatalos ügyek lebonyolításához?” – kérdezte a tárcavezetőtől Darrell Issa, a képviselőház felügyeleti és kormányzati reformbizottságának elnöke egy 2012. december 13-án keltezett levélben. „Ha igen, kérem, nevezze meg a használt e-mail fiókot” – tette hozzá Issa.

A külügyminisztérium 2013. március 27-én, röviddel Clintonnak a tárcától való távozását követően, a kérdést megkerülve, azt válaszolta, hogy a belső szabályzat értelmében az alkalmazottaknak meg kell győződniük arról, hogy személyes e-mailjüket nem használják hivatalos célra – írta szerdán internetes kiadásában a The New York Times. 

Issa bizottsági elnök arra is rákérdezett, hogy a külügyminisztérium milyen irányelveket követ munkatársai nem hivatalos e-mailjeinek ügyében, beleértve azok archiválását és nyilvántartását.

A vasárnap óta elnökjelölt-aspiráns Clinton bírálatok kereszttüzébe került, amiért külügyminiszterként 2009 és 2013 között egy magánszerverről levelezett és nem a hivatalos rendszert használta. John Kerry, az amerikai diplomácia jelenlegi vezetője felkérte a tárca főellenőrét, hogy vizsgálja felül a házon belül alkalmazott dokumentációs és információszolgáltatási gyakorlatot.

A Rasmussen Reports szerdán megjelent, 1000 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka úgy gondolja, hogy Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök.

Ugyancsak az elnökjelölt-aspiránssal kapcsolatos hír, hogy kedden, feltehetően vandálok ledöntötték a volt first lady apjának, Hugh Rodhamnek a sírkövét a Pennsylvania állambeli Scrantonban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.