Toulouse-ban fogják eltemetni a merénylőt

Algéria az utolsó pillanatban elutasította, hogy Mohammed Merah, a toulouse-i merénylő holttestét az országban temessék el. Merah-t ezért valószínűleg Toulouse-ban fogják örök nyugalomra helyezni, azonban a város polgármestere szerint ez „helytelen.”

A nap folyamán egy franciaországi muzulmán vezető, Abdalláh Zekri közölte: Franciaországban fogják eltemetni Merah-t, miután Algéria biztonsági okokból az utolsó pillanatban megtagadta holttestének befogadását. Merah-t rokonai az Algírtól több mint 10 kilométerre lévő Bezzaz faluban szerették volna örök nyugalomra helyezni. Erről a településről származik a merénylő apja.

Toulouse polgármestere, Pierre Cohen viszont kijelentette: városa – ahol az algériai férfi három zsidó gyereket és egy rabbit ölt meg – nem lehet a dzsihádista végső nyughelye, ezért kérte, halasszák el a temetést 24 órával. A polgármester szerint ugyanis "helytelen" lenne a városban eltemetni a merénylőt. Nicolas Sarkozy az ügyben annyit mondott, hogy Merah francia volt, ezért hagyni kell, hogy itt temessék el.

– A család megbízott engem, hogy szervezzem meg a temetést 24 órán belül Franciaországban, a hatóságokkal egyeztetve, mert Algéria megtagadta Mohamed Merah holttestének befogadását biztonsági okokra hivatkozva –tájékoztatta a francia hírügynökséget Abdalláh Zekri, a párizsi nagymecset elöljárója.

Zekri, aki egyben a Muzulmán Hit Francia Tanácsának (CFCM) egyik regionális vezetője, hozzátette: szerinte a Toulouse-ban található Cornebarrieu-temető muzulmán parcellájában rendezik meg a temetést.

Szerdán a rendőrség Toulouse közelében talált egy elhagyott autót, amely valószínűleg kapcsolatba hozható Merah-val. Az autóban egy ugyanolyan robogó alkatrészeit találták meg, mint amilyet a merénylő használt. Az autó tulajdonosát már azonosították, ugyanabban a házban lakott, mint Merah. A rendőrség szerint ez is bizonyítja, hogy valaki segített a merénylőnek. Abdelkader, Mohammed Merah testvére ráadásul a kihallgatáson állítólag azt mondta, hogy egy harmadik ember is segített ellopni a támadásokkor használt robogót. Abdelkadert jelenleg bűnpártolás miatt tartják fogva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.