Toszkán színházban vizsgálják a Costa Concordia ügyét

Megkezdődött a bizonyítási eljárás a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia ügyében. A vizsgálat helyszínéül a toszkán Grosseto város színházát szemelték ki.

Megkezdődött a bizonyítási eljárás a Costa Concordia ügyében. A luxushajó január 13-án futott zátonyra, a balesetben legalább harmincan meghaltak.

A hajótársaság tulajdonosa a kapitányt vádolja a Costa Concordia balesete miatt
Oil tanker Elba (R) and oil recovery sea platform Meloria (C) are seen during the extraction of fuel from the wreck of cruise liner Costa Concordia, which ran aground off the west coast of Italy, at Giglio island February 15, 2012. REUTERS/Giampiero Sposito

A hajó kapitánya, Francesco Schettino, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak, nem vesz részt az eljáráson. A kapitány ügyvédje szerint Schettinonak szükségtelen lenne elhagyni a háziőrizetet, ráadásul olyan hangulat alakult ki az eset miatt, hogy ezzel még veszélyes helyzetnek tenné ki magát.

Az eljárást Grosseto toszkán város színházában fogják lebonyolítani, itt körülbelül 250 ember gyűlt össze. Rajtuk kívül ott lesz az a hetven ügyvéd is, aki az utasokat és a hozzátartozókat képviseli, újságírókat nem engednek be.

A Costa Concordia fekete dobozának vizsgálatával szakértőket, két akadémikust és két tengerészeti szakembert bíztak meg. Az ő feladatuk lesz kideríteni, hogy mi történt, és hogy kit illet a felelősség.

A Costa Crociere társaság tulajdonosa, az amerikai Carnival Corp a kapitányt okolja a balesetért, a társaság képviselője azt mondta, hogy hisz az igazságszolgáltatásban, és bármilyen segítséget megadnak a hatóságoknak.

A vizsgálat arra is kiterjed majd, hogy milyen intézkedéseket tett a társaság alelnöke, Manfred Ursprunger és a válságcsapat vezetője, Roberto Ferrarini, akivel Schettino kapitány kapcsolatban volt a baleset alatt.

A hét elején a társaság másik hajóján, a Costa Allegrán ütött ki tűz, a tengerjáró több napig sodródott az Indiai-óceánon. A két hajóbaleset miatt felröppentek a hírek a Costa Crociere felszámolásáról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.