Törzsi fegyveresek és al-Kaida-szövetségesek "háborúja" Irakban

Több mint száz ember halt meg pénteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető fegyveresek és a hadsereg közötti harcokban az iraki Anbár tartomány két városában.

A nyugat-iraki tartomány székhelyén, Ramádiban az al-Kaida-szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezett több száz feketébe öltözött fegyverese gépfegyverekkel, légvédelmi lövegekkel felszerelt teherautókkal és lopott katonai járművekkel harcolt a hadsereg által támogatott törzsi fegyveresek ellen.

A közeli Fallúdzsában a hadsereg tüzérségi lövegekkel támadta a fegyvereseket, akik a pénteki ima után megpróbálták saját oldalukra állítani az embereket, és hangosbeszélőkön azt hirdették, hogy a szunnita népességet jöttek megvédeni a síita kormánnyal szemben.

A pénteki harcokban a hatóságok szerint 75 al-Kaida-tag és 32 civil halt meg.

Az erőszak hétfőn kezdődött a két városban, miután a hatóságok felszámolták a kormány ellen tüntető szunniták egy sátortáborát Ramádiban. Szerdán a kormány kivonta a hadsereget a térségből, az al-Kaida fegyveresei ezután több várost lerohantak Anbár tartományban.

A többségében szunniták lakta, a Núri al-Máliki síita miniszterelnök elleni elégedetlenség melegágyának tekintett Anbár tartományban több mint egy éve folynak kormányellenes tüntetések. Az Irakban kisebbségben lévő szunniták hosszú ideje arra panaszkodnak, hogy az amerikai katonai beavatkozás után a síita többség hátrányosan kezeli őket.

Ugyanakkor szunnita törzsi vezetők a csütörtöki megállapodás után egyértelművé tették, hogy elítélik a magát a szunniták védelmezőiként feltüntető al-Kaidát, és készek harcolni a terrorszervezet, illetve annak iraki sejtje ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.