Törvénytelenül figyelt meg több millió amerikait a kormány

A Bush- és az Obama-kormány álláspontjával szemben nem hatalmazza fel a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) amerikaiak millióinak telefonhívásaira vonatkozó adatok gyűjtésére a "hazafi törvény" (Patriot Act), ezért szükség van annak kongresszusi pontosítására – állapította meg kedden egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott, a hatóságoknak nagyobb jogkört biztosító jogszabály a terrorizmussal gyanúsított személyek megfigyeléséről rendelkezik. Az NSA erre a törvényre hivatkozva gyűjti össze a csaknem az összes amerikai vonatkozású telefonhívásra vonatkozó adatokat, hogy azok között konkrét gyanú esetén feltételezett terroristák kommunikációja után nyomozzon.

A fellebbviteli bíróság döntése értelmében az alsóbb szintű szövetségi bíróság bírója hibázott, amikor 2013 decemberében elvetette az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) keresetét, amely megkérdőjelezte a megfigyelési program alkotmányosságát, és további megfontolásra visszautalta hozzá az ügyet.

A fellebbviteli bíróság szerint az NSA-adatgyűjtés - Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus által leleplezett - gyakorlata túllépi a kongresszus által adott felhatalmazást, ezért arra kérte a törvényhozást, hogy avatkozzon be és döntsön olyan megoldásról, amely egyszerre megfelel a nemzetbiztonság és a magánszféra sérthetetlensége követelményeinek is.

A másodfokú igazságszolgáltatási testület viszont engedélyezte, hogy az NSA az adatmegfigyelés határainak törvényhozói pontosításáig a jelenlegi formájában folytathassa tevékenységét.

Az amerikai szövetségi kongresszusnak hamarosan napirendre kell tűznie a törvénynek a telefon- és e-mail megfigyelés igazolásául szolgáló 215-ös cikkének megvitatását, mert annak hatálya június 1-jén lejár. A képviselőház igazságügyi bizottsága a múlt héten 25:2 arányban megszavazott egy törvénytervezetet, amely véget vetne a tömeges adatgyűjtés gyakorlatának, és megkövetelné, hogy a szakszolgálatok a megfigyelés minden konkrét esetéhez szerezzék meg a szükséges bírósági felhatalmazást.

A Fehér Ház támogatásáról biztosította a törvénytervezetet. Ned Price, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kedden közölte: az elnök szerint a jelenlegi formájában véget kell vetni a metaadat-gyűjtésnek és -tárolásnak, és a program lényegi képességeinek fenntartása mellett alternatív mechanizmust kell létrehozni.

Loretta Lynch igazságügyi miniszter közölte, hogy a kormány tanulmányozza a fellebbviteli bíróság határozatát. Hangsúlyozta, hogy az adatgyűjtés az amerikai nemzetbiztonság "létfontosságú eszköze". Mint mondta, nincs tudomása olyan esetről, hogy a program felülvizsgált formájával megsértették volna bárkinek is a magánszféráját.

Az ACLU keresete szerint az NSA az adatgyűjtéssel megsérti az amerikai alkotmánynak a megalapozatlan házkutatásokat és lefoglalásokat tiltó negyedik kiegészítését. Az első fokon eljáró bíróság arra hivatkozva vetette el az ügy tárgyalását, hogy a program szükségszerű kiegészítése a szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott biztonsági intézkedéseknek.
Amerikai jogi szakértők számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az ügyben az amerikai Legfelsőbb Bíróság fogja kimondani az utolsó szót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.