Törvénytelen gyerekek a spanyol királytól?

Közösen fordult bírósághoz egy 56 éves katalán férfi és egy 46 éves belga nő, hogy arra kényszerítsék a spanyol I. János Károlyt, ismerje el őket gyermekeiként.

Albert Sola és Ingrid Sartiau csupán néhány hónapja ismeri egymást személyesen: korábban évekig külön-külön állították, hogy János Károlytól származnak. Közös bírósági keresetüket azután fogalmazták meg, hogy kiderült: DNS-ük alapján egy felmenőjük azonos lehet. Ám egyikük sem hisz abban, hogy János Károly DNS-vizsgálatnak vetné alá magát, márpedig ez kellene ahhoz, hogy hitelt érdem­lően bizonyítani vagy cáfolni lehessen az érintettek állítását.

Ennek ellenére Sola és Sartiau végig kívánja vinni a pert. Jogászok szerint ha Sola állítása bebizonyosodna, az felboríthatná a trónöröklési rendet, mivel a spanyol alkotmány szerint a koronát a király elsőszülött fia örökli. Márpedig Sola 12 évvel idősebb, mint a trónörökös Felipe herceg. A spanyol lapok szerint a botránynak leginkább a köztársaságpártiak örülnek, akik az ügy kapcsán is érveket keresnek a monarchikus államformával szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.