Törvényes a kettős állampolgárság Csehországban

Január elsejétől Csehországban hatályos az a törvénymódosítás, amely elsősorban az óhazából emigrálók, de bizonyos feltételekkel mások számára is lehetővé teszi a kettős állampolgárságot. Az eddigi rendelkezés szerint aki más állampolgárságot vett fel, elveszítette a csehet.

A megváltozott jogszabály célja, hogy a Cseh Köztársaság volt állampolgárainak és az Európai Unió, Svájc, illetve az Európai Gazdasági Térségről szóló szerződést aláíró országok állampolgárainak megkönnyítse a cseh állampolgárság felvételét. A többi ország állampolgárai számára szigorítja a cseh állampolgárság megszerzésének feltételeit – tájékoztatott Hana Burianová, az elnöki iroda kommunikációs igazgatója.

Az új jogszabály alapján elsősorban az  a több mint kétmillió – jórészt a tengeren túl élő – személy kaphatja vissza könnyített eljárásban a cseh állampolgárságát, aki 1948 februárjától a rendszerváltásig emigrált külföldre, ahol az őket befogadó állam polgárai lettek, s jelenleg nincs állandó lakhelyük szülőföldjükön. Ugyanakkor a könnyítés nem vonatkozik az emigránsok második és további generációjára.  

Nekik, miként más nemzetiségű kérelmezőknek is, az állampolgárság megszerzéséhez állandó csehországi lakhellyel kell rendelkezniük, továbbá cseh nyelvből, valamint az ország történelméből, illetve jelenlegi politikai és társadalmi rendszeréről is eredményes vizsgát kell tenniük. Ez a módosítás lehetővé teszi a kettős  állampolgárság megszerzését a huzamos ideje Csehországban élő, többnyire csupán ideiglenes tartózkodási, illetve munkavállalási engedéllyel rendelkező, csaknem százezer ukránnak  és a mintegy ötvenezer vietnaminak, valamint a két ottani, nem őshonos nemzeti kisebbség második nemzedékének.

Berényi József, a Magyar Közösség Párjának elnöke ismét felszólította a pozsonyi  kormányt, hogy kövesse Prága példáját, s tegye lehetővé a kettős állampolgárság legalizálását Szlovákiában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.