Törvényen kívülinek nyilvánították az alkotmányozó gyűlést Egyiptomban

Az alkotmánybíróság vasárnapi döntése szerint illegálisan működik a felsőház, a súra tanács is.

Törvényen kívülinek nyilvánította vasárnap az egyiptomi legfelsőbb bíróság a parlament felsőházát, a főleg konzervatív iszlamistákból álló súra tanácsot és azt az alkotmányozó gyűlést is, amely a közel-keleti ország decemberben népszavazáson elfogadott alaptörvényét összeállította – írja a BBC. A vasárnapi döntéstől függetlenül – mondta ki a bíróság – a súra a jövő évi választásokig a helyén marad; az, hogy az alkotmány sorsa ezután mi lesz, egyelőre nem világos.

Egyiptomban mostanában egymást érik a hasonló alkotmánybírósági vizsgálatok, amelyek a Mohamed Murszi elnök és a mögötte álló iszlamisták, illetve az igazságszolgáltatás közötti hatalmi játszma epizódjai. A közkeletű vádak szerint Murszi a 100 tagból álló súrát – amelyben pártjának, a Muzulmán Testvériség helyi politikai szárnyát jelentő Szabadság és Igazságnak (FJP) 42 embere, a szövetséges iszlamistákkal pedig többsége van – arra használja, hogy félkész, konzervatív iszlamista szellemben fogant törvényeket nyomjon le az ország torkán. Az egyik tavalyi döntésében az alkotmánybíróság azt a törvényt is visszamenőleg hatályon kívül helyezte, amelyik alapján a parlament két házát megválasztották. A súrát egyébként szintén a Murszi híveiből álló alkotmányozó gyűlés ruházta fel a törvényhozás jogával.

Mint mindig, a vasárnapi alkotmánybírósági bejelentésre a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedések között kerítettek sort.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.