Törvényben tiltanák a dzsihádisták toborzását Franciaországban

Törvénytervezetet nyújtanak be hétfőn a francia parlamentben annak akadályozására, hogy az országban élők csatlakozzanak a szíriai vagy az iraki dzsihadista szervezetekhez. A belügyminiszter eközben azt közölte egy vasárnap megjelent lapinterjújában, hogy 930, Franciaországban élő embernek van köze a szíriai vagy az iraki dzsihádhoz - írja a hirado.hu.

Európában feltehetőleg Franciaországból mentek el a legtöbben a két arab ország valamelyikébe, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. A francia hatóságokat elsősorban az aggasztja, hogy ha ezek az emberek visszatérnek Franciaországba, akkor ott esetleg terrorista támadásokat követnek el.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a Le Journal du Dimanche-nak nyilatkozva elmondta: a szóban forgó 930 francia állampolgár vagy Franciaországban élő külföldi közül jelenleg 350 van Irakban vagy Szíriában, és közülük 60 nő. További 180-an már visszatértek Szíriából, 170-en pedig elindultak oda. A hatóságok szerint 230 azok száma, akik jelezték szándékukat, hogy mennének.

Ez utóbbit abból lehet tudni, hogy a hatóságok létrehoztak egy telefonvonalat, amelyen bárki jelentheti, ha úgy tudja, valamely családtagja dzsihadistának készül.

A miniszter szerint a telefonszámra 350 jelzés érkezett, és a "feljelentettek" közül 70-et sikerült megakadályozni az ország elhagyásában. A "feljelentettek" között 80 kiskorú és 150 nő volt.

Harminchat olyan franciaországi személy van, aki meghalt a szíriai vagy az iraki harcokban - tette hozzá Cazeneuve. Arra a kérdésre, hogy mi a szándékuk azoknak, akik visszatértek, a politikus azt mondta: egyesek készek újra odamenni, mások megundorodtak az erőszaktól, és már nem mennének. "Ismét mások azt mondták, hogy visszamennének humanitárius segítségnyújtás céljából, de tudjuk róluk, hogy harcoltak a dzsihadisták oldalán" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.