Törvény védené a telepfelszámolások ellen lázadó izraeli katonákat

Izraeli szélsőjobboldali parlamenti képviselők kérelmezték kedden a kneszetben, hogy hozzanak olyan törvényt, amely megtiltaná a hadsereget bevetését ciszjordániai zsidó kolóniák kiürítésére.

Az ügy előzménye, hogy hétfőn kisebbfajta zendülés tört ki egy katonai alakulatban, amely parancsot kapott, hogy vegyen részt  zsidó vadtelepek felszámolásában a megszállt Ciszjordániában. A  katonai bíróság egy parancsmegtagadót 21 napi, egy másikat pedig 14  napi elzárásra ítélt. Két másik társukat négyhetes laktanyafogsággal  büntették.

Kedden a 120 tagú kneszet 15 szélsőjobboldali képviselője  indítványozta a törvénytervezetet. Indoklásuk szerint a hadsereg  feladata, hogy megóvja Izrael államot, megvédelmezze törvényeit és  polgárait. A törvény betartatása a rendőrség felelőssége -  fejtegette a rádiónak nyilatkozva a törvény egyik kezdeményezője, s  azt hangoztatta, hogy a hadsereget a zsidó telepek felszámolásával  megbízott vállalkozássá silányították.

A törvény kezdeményezői között a Benjámin Netanjahu kormányfő  vezette Likud párt képviselői is vannak. A miniszterelnök  aggodalmának adott hangot a hétfői zendüléssel kapcsolatban.  Netanjahu kedden újságírók előtt azt a véleményét fejtette ki, hogy   Izrael biztonságának szavatolása a védelmi erők kezében van. Ha  folytatódnak a parancsmegtagadások a hadseregben, az az állam  összeomlásához vezet - mondta Netanjahu, s leszögezte: ezért nincs helye engedetlenségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.