Törvény tiltaná az éhezést

Indiában 800 millió ember jut havi öt kilogramm ingyen élelemhez, ha a parlament áldását adja az erről szóló javaslatra. A Kongresszus Párt szeretné előre megnyerni a jövő évi választásokat.

Éles, késhegyig menő viták után hétfőn a delhi parlament úgy döntött, vitára bocsátható a kormányzó Kongresszus Párt törvényjavaslata egy új, 18 milliárd dolláros élelmiszerprogramról, amelynek keretében az állam az országlakók hetven százalékának – nyolcszázmillió embernek – havonta öt kilogrammnyi ingyen élelmet adna.

A törvényhozás elé ma odaállt Sonia Gandhi pártelnök is arra kérve a képviselőket, álljanak a javaslat mellé, amelynek a célja szerinte „kiirtani az éhezést” Indiából. Ezt a tíz- és százmilliókat fenyegető éhezést Manmohan Szingh miniszterelnök a maga részéről „a nemzet szégyenének” nevezte. Indiában ez kitartó, évtizedek óta akut probléma. A Világbank becslése szerint alultápláltság miatt több mint kétszer annyi gyerek szenved, mint Fekete-Afrikában.

Bár a jó szándékot illetően kétsége senkinek nincs, amiért az ellenzéknek mégsem tetszik a törvényjavaslat, az az, hogy a Kongresszus Pártnak mikor máskor, a következő választások előtti évben sikerült előállnia vele. Ha ugyanis a javaslat átmegy a parlamenten, a kormány többé-kevésbé nyugodtan hátradőlhet, a programmal borítékolhatóan nyeri a megméretést. Egyébként Gandhiék régi kampányígéretéről van szó: először négy éve, a 2009-es választások előtt vették elő.

De a program ellen nemcsak az elvi jelentőségéhez képest mondvacsinált politikai kifogások szólnak, hanem gyakorlati érvek is. Ezek egyike a burjánzó korrupció. India az új program nélkül is a világ egyedülálló nagyságú, évi 900 milliárd rúpiára (13 milliárd dollárra) rúgó élelmiszer-ellátási programját tartja fenn, és minek még egy, ha a meglévőt is hatósági visszaélések tizedelik, csak a segély töredéke ér el a rászorulókhoz – mondják legalábbis azok, akik szerint a gazdasági válság közepette már csak ezért sem kellene még egy évi 230 millió rúpiát (három és fél milliárd dollárt) felemésztő programmal terhelni a költségvetést. Indiában a szegénységi küszöb alatt élők most is állami támogatással kapják a benzint, gázt és alapvető élelmiszereket.

Villagers from Muslim communities affected by ethnic riots eat their community lunch inside a relief camp near Bilasipara town in the northeastern Indian state of Assam August 8, 2012. Violence between the Bodo tribespeople and Muslim communities in
Villagers from Muslim communities affected by ethnic riots eat their community lunch inside a relief camp near Bilasipara town in the northeastern Indian state of Assam August 8, 2012. Violence between the Bodo tribespeople and Muslim communities in Assam state broke out on July 20, after unidentified men killed four Bodo youths. In retaliation, armed Bodos - who dominate Kokrajhar and Chirang districts - attacked Muslims, suspecting them of being behind the deaths. Communal clashes have since ensued and fleeing survivors speak of large groups of men armed with automatic weapons surrounding entire villages, going on the rampage, gunning down people or hacking them to death with machetes. Hundreds of villages have been looted and razed. Picture taken August 8, 2012. REUTERS/Utpal Baruah (INDIA - Tags: CIVIL UNREST SOCIETY HEALTH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.