Törvény előtt Mladics jobbkeze

Megkezdődött pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszéken az utolsó, a törvényszék fogdájában lévő vádlott pere; Zdravko Tolimir boszniai szerb extábornokot, aki annak idején Ratko Mladics jobbkeze volt, népirtás bűntettével vádolják.

A 61 éves vádlott Mladicsnak a katonai hírszerzésért felelős helyettese volt a boszniai háború idején. Azokért a háborús bűncselekményekért kell felelnie, amelyeket 1995 nyarán követtek el két kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica és Zepa elleni szerb támadás során.

A boszniai szerbek összesen nagyjából 25 ezer nőt, gyereket és idős embert elűztek a lakóhelyéről, a többieket, akikről úgy vélték, fegyvert foghatnak a szerbek ellen, kivégezték. Több helyszínen összesen csaknem nyolcezer férfit és fiatal fiút mészároltak le. Tolimir a vád szerint közvetlenül felelős a gyilkosságok egy részéért. Egy boszniai szerb alakulat, amely az ő irányítása alatt állt, 1700 muzulmánt ölt meg a Drina partján fekvő Zvornik városától északra. A helyettes parancsnok állítólag azt javasolta Mladicsnak, vessenek be vegyi fegyvereket a menekülő muzulmán civilek ellen, mert ezzel gyorsan el lehetne érni, hogy a muzulmánok felhagyjanak a katonai ellenállással, és visszavonuljanak.

2007-ben fogták el a boszniai Szerb Köztársaságban. Perének kezdete régóta halasztódik egészségügyi gondjai miatt, hírek szerint nagyon magas volt a vérnyomása. Tolimir ártatlannak vallja magát, és egyedül, védő nélkül áll a bíróság elé.

A vádiratban - háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűnök mellett - népirtás bűntette is szerepel. Népirtásért eddig csak Mladic egy másik közeli cinkosát, a Srebrenica elleni támadást irányító Radislav Krstics volt tábornokot ítélte el az NT; 35 év szabadságvesztést róttak ki rá 2004 áprilisában.

Ezzel párhuzamosan Bosznia-Hercegovinában pénteken őrizetbe vettek három szerbet, akik vélhetően részt vettek a srebrenicai tömeggyilkosságban. A három férfit azzal gyanúsítják, hogy a boszniai szerb hadsereg különítményeseiként részt vettek több mint ezer helyi lakos lemészárlásában - jelentette be Szarajevóban az államügyész hivatala. A gyanúsítottak: Vlastimir Goljanin (35), Zoran Goronja (38) és Stanko Savanovic (42).

A bosnyák enklávét 1995 júliusában foglalták el a boszniai szerb csapatok, és néhány hét leforgása alatt Srebrenicában és környékén közel nyolcezer muszlim férfit és fiúgyermeket gyilkoltak meg. A második világháború óta ez volt Európában a legsúlyosabb tömegmészárlás, amelyet a délszláv polgárháborúban elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.