Törvény előtt a spanyol király veje

Inaki Urdangarint, Palma de Mallorca hercegét közpénzek hűtlen kezelésével vádolják. Ügye rendkívül kínos az egyébként népszerű királyi család számára.

Azért vagyik itt, hogy és megvédjem a nevemet – mondta Inaki Urdangarin, I. János Károly spanyol király veje, aki szombaton jelent meg a mallorcai bíróság előtt, tisztázandó, mit csinált azzal a mintegy hatmillió eurónyi közpénzzel, amelyhez egy nonprofit alapítvány igazgatójaként jutott hozzá. Az ügyészségi vádak szerint Urdangarin 2004 és 2006 között saját cégeiben használta fel az alapítványi pénzeket.

A baszk származású, most 44 éves Urdangarin kiváló válogatott kézilabdázó volt; a még nagyobb hírnév akkor hullott az ölébe, amikor 1996-ban az atlantai olimpián találkozott a nála három évvel idősebb Cristinával, I. János Károly király kisebbik lányával, aki állítólag maga eredt a vonzó férfi nyomába. 1997-ben királyi pompával egybekeltek, hercegi címet kaptak, és négy gyermekük született. Urdangarin az ezredfordulón búcsút intett a sportnak, és egy jó nevű magánegyetemen szerzett üzleti diplomát. A házaspár 7,5 millió euróért vásárolt magának villát, de vettek egy többszintes barcelonai lakást is – a sajtó akkor még csak találgatta, hogy vajon miből telik a luxusra.

Talán – szóltak a hírek – abból, hogy Urdangarin 2003-ban átvette a Noós Intézet vezetését, amely sportrendezvények szervezése mellett szponzorokat hozott össze tartományi és önkormányzati vezetőkkel. A nonprofit alapítványnak jól ment: 2003–2006 között többmilliós bevételük volt, jórészt közpénzekből, és – mint a madridi El País állítja – erősen túlárazott megbízásokból. A rendőrség azt is gyanítja, hogy hamis számlákat gyártottak, és „királyi tanácsadóknak” feltüntetve magukat nyomást gyakoroltak üzletfeleikre. Ráadásul a bevétel egy része után adót sem fizettek. Kétmillió euró legalábbis bizonyítottan Urdangarin offshore magánszámláin, például Belize-ben landolt.

A botrány nyáron robbant ki, és miatta a monarchia visszaállítása óta először süllyedt ötven százalék alá a spanyol királyi család népszerűsége. 1998-ban a megkérdezettek több mint hetven százaléka állította, szükség van a királyságra, a válság azonban republikánusabbá tette a spanyol lakosságot is. Egyre többen érzik úgy, hogy a Bourbonok túl sokba kerülnek, és „keveset hoznak” a konyhára. Pedig az európai monarchiákhoz képest évi nyolc és fél millió euróval „éhbéren” vannak. II. Erzsébet angol királynő és családja évi 46 millió, Beatrix holland királynő és családja 39 millióból euróból gazdálkodhat. Az uralkodó a botrány hatására azt is megígérte: a jövőben az interneten részletesen nyilvánosságra hozzák a családtagok fizetését.

Némi tanácstalan hallgatás után I. János Károly decemberben úgy döntött: „nem példamutató viselkedése miatt” száműzi a herceget minden családi rendezvényről. Ez lányát, Cristinát is érinti. A jövőben csak Zsófia királyné, Fülöp trónörökös és felesége, a tévériporternőből decens családanyává lett Letizia képviseli majd a királyi családot. Az idősebb királylány, Elena foglalkoztatása is csökken majd, a másik vőre pedig egy éve nincs már gond, lévén 2010-ben diszkréten elváltak.

Urdangarin 2005-ben Barcelonában. Kézilabda, sárm, hűtlen kezelés?
Spain's Duke of Palma Inaki Urdangarin, husband of [Princess Cristina], leaves his house on a motorcycle in Barcelona, Spain, June 9, 2005. [Spanish King Juan Carlos and Queen Sofia visited their daughter Princess Cristina's home to visit with their newborn granddaughter Irene, who was born on June 5. ]
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.