Törvény előtt a neonácik vezére

A görög Arany Hajnal elnöke, Nikolaosz Mihaloliakosz ma jelent meg a vizsgálóbíró előtt, akit az előzetes meghallgatáson az érdekelt, hogy a szélsőjobboldali politikus mivel védi magát bűnszervezet létrehozása, gyilkosság és pénzmosás vádja ellen.

Szerdán jelent meg a vizsgálóbíró előtt Nikolaosz Mihaloliakosz, a görög neonáci Arany Hajnal párt vezetője, akit szombaton tartóztattak le egy antifasiszta rapper, Pavlosz Früsszasz meggyilkolása miatt. Mihaloliakoszt többek között bűnszervezet létrehozásával, gyilkossággal és pénzmosással vádolják; ma az előzetes meghallgatáson arról kellett beszélnie, mivel védi magát ezek ellen a vádak ellen. Mihaloliakosz mellett szombaton az Arany Hajnal öt másik tagját is őrizetbe vették, de közülük hármat – Iliasz Panagiotaroszt, Nikosz Mihoszt és Iliasz Kaszidiarisz szóvivőt szerdán elengedték, szabadlábon védekezhetnek. Aki nem mehetett, az Jiannisz Lagosz volt, aki abból az athéni választókörzetből jutott be a tavaly júniusi választásokon a parlamentbe, ahol Früsszaszt szeptembert 18-án leszúrták. Hatósági gyanú szerint a gyilkosságra valaki az Arany Hajnal felső köreiből adott parancsot, amely aztán eljutott a gyilkosig, Jeórjiosz Rupakiaszig. Ő az Arany Hajnal hívének vallja magát, a párt tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá. Kedden rendőri forrásokból a görög sajtó úgy értesült, hogy Lagosz a gyilkosság után mindössze fél órával felhívta Mihaloliakoszt egy beszélgetésre. Titkos dokumentumok tanúsága szerint a pártelnök benne van prostituáltak futtatásában, pénzmosásban és védelmi pénzek szedésében is.

Panagiotaroszt, Mihoszt és Kaszidiariszt szerdán 17 órás kihallgatás után engedték el. A szóvivőnek ötvenezer eurós óvadékot kellett letennie a távozáshoz, de a másik két politikus ingyen mehetett. Bár a három képviselő elengedése miatt sokan mondják, hogy a vád gyenge lábakon áll, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy minden gyanú  megállja a helyét, és az ügy vége az lesz, hogy az Arany Hajnalt, ezt a „náci kreatúrát” betiltják. Erről szerdán Jiannisz Mihelakisz belügyminiszter beszélt szerdán egy televíziós interjúban. Mihaloliakosz korábban fenyegetőzött, hogy az Arany Hajnal elleni vádak miatt a párt 18 képviselője otthagyja a parlamentet. Ez Evangelosz Veniszelosz miniszterelnök-helyettes némi érthető cinizmussal úgy nyugtázta, mondván, a döntés a neonácik „politikai öngyilkosságával” lenne egyenlő.

Az Arany Hajnal tavaly júniusban a szavazatok 6,92 százalékával jutott be a háromszáz fős törvényhozásba, és a Früsszasz-gyilkosság előtt tíz százalék körül mozgott a népszerűsége. Erre a támogatottságra adott tanúbizonyságot szerdán az a demonstráció, amelyre az Arany Hajnal-hívek gyűltek össze a három képviselő szabadon engedésekor. Panagiotarosz, Mihosz és Kaszidiarisz azonnal leállt kiabálni az újságírókkal; a szóvivő eltolta maga elől a kamerákat és szidalmakkal illette a sajtó munkatársait. Mihosz később a sajtónak azt mondta, a „szórakozás csak most kezdődik”, végigviszik ezt az ügyet. Minket most már csak fegyvergolyókkal lehet megállítani – nyilatkozta a politikus. Egy esetleges tűzpárbajhoz az Arany Hajnalnak egyébként rengeteg muníciója van: a rendőrök a Früsszasz-gyilkosság országszerte több házkutatást tartottak, és több, a párttagok testőreként ténykedő kollégát is őrizetbe vettek. Egyikük lakásán 23 ezer eurót érő fegyverarzenált, kéttucatnyi mobiltelefont, útlevelekről és tartózkodási engedélyekről készített fénymásolatokat foglaltak le.

Ami Mihaloliakoszt illeti, a későbbi neonáci pártvezér a hetvenes években börtönben ült szovjet filmeket vetítő mozik ellen végrehajtott merényletek miatt. Az Arany Hajnalt szabadulása után, 1985-ben alapította. Hosszú időn át írt magasztaló cikkeket Adolf Hitlerről, amivel csak néhány éve állt le. Ez nem volt az akadálya annak, hogy a nála végzett  házkutatás alatt a rendőrök hatalmas mennyiségű náci relikviát – és engedély nélkül tartott fegyvereket találjanak.

A Früsszasz-gyilkosság miatt a hatóságok 22 embert vettek őrizetbe. Közülük hat az Arany Hajnal politikusa. A hatodik neonácit, Hrisztosz Pappaszt csütörtökön várják vallomást tenni a vizsgálóbíró előtt.

Iliasz Kaszidiarisz ötvenezer eurós óvadék ellenében védekezhet szabadlábon
Extreme-right Golden Dawn party spokesman Ilias Kassidiaris leaves the police headquarters in Athens October 2, 2013. Kasidiaris and two other senior lawmakers from Greece's far-right Golden Dawn were freed on Wednesday pending trial on criminal charges, an unexpected setback to the government's efforts to clamp down on a party it has labelled a neo-Nazi criminal gang. REUTERS/Giorgos Moutafis (GREECE - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.