Törvény előtt a dopping királya

A spanyol Eufemiano Fuentes (57) a vádak szerint a világ egyik legnagyobb doppinghálózatát üzemeltette. Pere ma kezdődik Madridban.

Fuentest és társait (köztük nővérét, Yolandát) azzal vádolják, hogy éveken át tiltott szereket árusított élsportolóknak, főképp kerékpárosoknak, de ügyfelei között a gyanú szerint futballisták és atléták is szerepeltek. A doppingdoki üzlete jól jövedelmezett: évente hatmillió dollárt is megkeresett. Mivel a letartóztatása
idején Spanyolországban doppingolni nem számított bűncselekménynek, csak a sportolók életének veszélyeztetése miatt lehet elítélni, maximum két évre.

Eufemiano Fuentes (középen) éppen a bíróságra érkezik
Spanish doctor Eufemiano Fuentes (C) is surrounded by media as he enters a courthouse on the first day of the high-profile Operacion Puerto doping trial in Madrid, January 28, 2013. The trial of Fuentes and others accused for their involvement in a doping ring in professional cycling began on Monday, nearly seven years after Spanish police seized anabolic steroids, transfusion equipment and blood bags as part of a probe which was code-named Operacion Puerto. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: CRIME LAW SPORT CYCLING)

Fuentes valóban csodadoktor volt. Kitüntetéssel végezte az orvosi egyetemet, diákként maga is sportolt, 400 méter gátfutásban például egyetemi bajnok is volt. Saját magán is kísérletezett, de a valódi fordulatot az hozta, amikor megismerkedett későbbi feleségével, az atléta Cristina Pérez Diazzal. A spanyol atlétikai szövetség orvosaként ő kísérte a csapatot az 1992-es barcelonai olimpiára is. Igaz, nevével kapcsolatban rendre felröppent a doppinggyanú, de ezt sokáig nem lehetett bizonyítani. Felesége, Cristina gyakorlatilag csak negatív doppingeredményeket produkált, addig legalábbis, amíg a szöuli olimpia előtt végül le nem bukott.

Fuentes ekkor már kapcsolatban állt a kerékpárosokkal is, így nem okozott különösebb gondot a váltás. Ő volt Lance Armstrong (a nemrég szintén doppingügyek miatt megbukott kerékpáros) ellenfeleinek titkos segítője is, köztük annak a német Jan Ullrichnak és olasz  Ivan Bassónak, akiket kizártak 2006-ban a Tour de France versenyéből. Ám mindez Fuentes karrierjének nem vetett véget, sőt: a csodaszereivel megjelent a futballisták körében is. A Las Palmas csapatának játékosai különleges injekciókat kaptak, hogy legyőzzék ellenfelüket – derült ki a nyomozás 7000 oldalas dokumentációjából.

Amikor már egyetlen szövetség vagy csapat sem akart hivatalos kapcsolatot tartani vele, Fuentes magánorvosnak állt, és nyújtott „támogatást” több sportolónak is. 2006 májusában egy madridi szállodában tartóztatták le, amint éppen a Liberty Seguros-Würth kerékpároscsapat sportigazgatójával tárgyalt.

Fuentesnél tíz különböző mobiltelefont találtak, ezeken át tartotta a kapcsolatot különféle klienseivel. Laboratóriumában pedig 185 vérrel és 39 vérplazmával teli zacskóra, anabolikus szteroidokra és hormonokra bukkantak rá. A nyomozás feltárta, hogy Fuentes egy nagyszabású és kiterjedt doppinghálózatot üzemeltetett, amely Olaszországra és Németországra is kiterjedt. Ügyfelei között voltak teniszezők, futballisták és atléták is, de az ő nevüket nem hozták nyilvánosságra.

A sztárok közül Basso és a háromszoros Tour de France-bajnok spanyol Alberto Contador is megjelenik majd a bíróság előtt, hogy vallomást tegyen. A WADA nemzetközi doppingellenes szervezet közelről követi a tárgyalást, de némiképp kiábrándultan vette tudomásul, hogy a spanyol hatóságok nem osztottak meg minden információt a szervezettel. A WADA ugyanis azt gyanítja, hogy ismert élsportolók (főként még aktív futballisták) is Fuentes  ügyfelei között lehetnek.

A Reuters szerint a nagyszabású perrel a spanyol kormány egyfajta imázsjavító kampányt indított: Madrid Isztambullal és Tokióval küzd a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért, és a spanyolok igyekeznek eloszlatni azt a gyanút, hogy ők „puhák” lennének a dopping elleni küzdelemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.